6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalBrexit-ul a modificat percepțiile asupra Marii Britanii: a devenit din aliat doar...

Brexit-ul a modificat percepțiile asupra Marii Britanii: a devenit din aliat doar partener necesar

Brexit-ul a modificat percepțiile asupra Marii Britanii în unele țări. Într-un singur stat membru (Danemarca), o mulțime de respondenți descriu Marea Britanie ca „aliat”, dar aceasta este încă o opinie minoritară (39%). Opinia dominantă, în toate țările chestionate, este că Marea Britanie este un „partener necesar”. În altă parte, 1 din 4 germani și aproximativ 1 din 5 respondenți austrieci, francezi și spanioli consideră acum Marea Britanie ca un „rival” sau „adversar” al țării lor după Brexit.
 
În raportul și analiza constatărilor lui, Susi Dennison și Jana Puglierin susțin că europenii „fac o distincție între nevoia de cooperare și solidaritate la nivel european și încrederea lor în UE de a realiza”. Aceștia afirmă că, în timp ce proiectul european se bucură încă de un sprijin puternic în multe state membre, acest lucru nu ar trebui „luat de la sine” de către conducerea de la Bruxelles. Mai mult, ei susțin că consensul public pentru o mai mare coordonare cu privire la problemele internaționale, cum ar fi Covid-19, este limitat în domeniul său de aplicare și este puțin probabil să se mențină în fața „eșecului ulterior”.
 
Aceasta prezintă o bază fragilă, dar care oferă oportunități, potrivit lui Dennison și Puglierin. Aceștia susțin că liderii UE au ocazia, la viitoarele reuniuni la nivel înalt ale G7, NATO și SUA-UE, să „repornească” proiectul european și să „recâștige” încrederea cetățenilor europeni. Pentru a realiza acest lucru, trebuie însă să se abțină de la orice depășire instituțională suplimentară și să construiască suveranitatea europeană în jurul unor chestiuni la care cetățenii UE țin, cum ar fi drepturile omului, statul de drept și valorile democratice. Dacă liderii UE pot face acest lucru și pot menține angajamentul blocului față de multilateralism, Dennison și Puglierin consideră că UE are toate șansele de a deveni un lider atractiv și bazat pe valori pe scena internațională.
 

Comentând, Susi Dennison, coautor, politician senior și șeful „Programului european de putere” al ECFR, a spus:
 
„Tratamentul de către UE a pandemiei Covid-19 a subminat încrederea în capacitatea sa de a acționa în fața crizei. Neîncrederea din ce în ce mai mare în proiectul european se extinde dincolo de alegătorii eurosceptici și a pătruns în curent. După cum arată datele noastre, credința în necesitatea cooperării UE este cea mai slabă în rândul cetățenilor motorului franco-german. UE trebuie să își susțină urgent jocul pentru a supraviețui.
 
Cu cetățenii dezamăgiți în mod deosebit de tulburatul program de vaccinare Covid al UE, Comisia nu își poate permite să facă aceleași greșeli pe care le orchestrează revigorarea economică a blocului. Fondul de redresare, prin introducerea unei creșteri ecologice, incluzive, ar putea fi următoarea poveste de succes a UE “.


 
Jana Puglierin, coautor și colegă de conducere a ECFR, a adăugat:
 
„Criza Covid-19 în curs de desfășurare a fost o furtună dificilă pentru a face față regiunilor din întreaga lume. Dar, pentru UE, calendarul său a devenit o provocare existențială. După depășirea crizei financiare, crizei refugiaților și cu Brexit-ul în etapele sale finale, atacul unei pandemii globale a oferit proiectului european oportunitatea de a-și demonstra valoarea. A fost o șansă de a arăta că ar putea conduce internul comunității naționale și ajută la modelarea răspunsurilor globale la criză.
 
Dar, după cum arată datele noastre, aceasta a fost o oportunitate care a fost trecută cu vederea de conducerea de la Bruxelles, spre dezamăgirea europenilor. Pivotul de la „îndoială de sine” la „siguranță de sine”, despre care a vorbit Ursula von der Leyen în 2019, nu a reușit să se manifeste și s-a instalat o criză de încredere.
 
Dacă UE va face față următoarei etape a pandemiei și orice altă provocare a legitimității sale, este imperativ ca ea să își asculte cetățenii. Europenii își doresc o conducere decisivă care să acorde prioritate multilateralismului și care să le pledeze și să le apere valorile și interesele pe scena globală. Decidenții UE ar face bine să asculte și să acționeze în consecință la summiturile cheie din această lună. Este posibil să nu aibă altă șansă. ”
 
Cercetarea pentru această publicație este sponsorizată de Stiftung Mercator pentru proiectul Re: shape Global Europe.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Se schimbă legea RCA. Șoferii vor primi amenzi de 10.000 de lei

Șoferilor li se pregătesc noi amenzi ce vor fi adoptate în Parlament. Este vorba despre amenzi mai mari pentru cei care nu dețin polițe...
Ultima oră
Pe aceeași temă