22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalBrexit anti-corporatist: Capitaliștii nu mai au timp de suveranitatea Marii Britanii

Brexit anti-corporatist: Capitaliștii nu mai au timp de suveranitatea Marii Britanii

Firmele britanice ”privesc cu oroare felul în care politicienii britanici intră în dispute unii cu alții, în loc să ia acele măsuri de care afacerile au nevoie pentru a merge mai departe”, atenționează organizațiile care se ocupă cu protejarea intereselor patronatului din Marea Britanie.

Luarea de poziție comună a fost transmisă de Camerele de Comerț din Marea Britanie, de Confederația Industriei Britanice, de organizația manufacturieră EEF, de Federația Întreprinderilor Mici și de Institutul Patronatului. ”Lipsa unui progres politic în Westminster arată că riscul unui Brexit fără o înțelegere cu UE este tot mai mare”, se menționează în documentul transmis de organizațiile care prezintă interesele de afaceri din Marea Britanie. Reprezentanții capitaliștilor din Marea Britanie se referă la blocajul apărut în Parlamentul de la Londra în urma acordului privind Brexit negociat între Guvernul conservator al Theresei May și liderii Uniunii Europene. În prezent, sprijinul pentru Guvernul condus de Theresa May e în scădere în cadrul Partidului Conservator, care ar putea iniția debarcarea actualului Cabinet. La rândul ei, Opoziția laburistă face toate eforturile pentru a da jos Guvernul, pentru a iniția un alt referendum prin care să blocheze Brexit.

Deși luarea de poziție a reprezentanților firmelor britanice deplânge strict blocajul politic de la Londra, este evident că majoritatea companiilor britanice sunt nemulțumite de perspectiva ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Spre deosebire de membrii Partidului Laburist, companiile s-au ferit în acest comunicat să se pronunțe explicit împotriva Brexit, deoarece peste jumătate din britanicii cu drept de vot s-au pronunțat acum doi ani în favoarea ieșirii țării din UE.

Reacția companiilor a survenit după ce Guvernul condus de Theresa May a transmis informări către 140.000 de companii britanice, prin care acestea erau sfătuite să se pregătească pentru eventualitatea ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord valabil cu forul european.

Între timp, Uniunea Europeană se pregătește să transmită către europeni propriul plan privind un Brexit fără o înțelegere comună cu Marea Britanie. Acest plan are scopul de a limita problemele pentru cetățenii și firmele din statele UE în cazul unui Brexit fără un acord cu Londra. Planul de avarie al Bruxelles-ului va include 14 propuneri legislative pentru asigurarea unei relații minime de continuitate cu Marea Britanie și va face referire la aspecte precum relațiile vamale, transporturile, legislația financiară și altele. Este foarte probabil că planul UE privind un Brexit dur să fie dezavantajoase față de Marea Britanie. ”Aceste măsuri nu pot ameliora impactul total al unui Brexit fără acord. Acesta e un exercițiu pentru limitarea pagubelor, necesar incertitudinii continue din Anglia”, a declarat comisarul european Valdis Dombrovskis.

 

Londra pregătește sistem de emigrație naționalist

Guvernul britanic a prezentat sistemul de imigraţie pe care intenţionează să-l aplice după Brexit. Ministrul de Interne, Sajid Javid, a afirmat înainte de publicarea documentului că noul sistem, care va pune capăt liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, răspunde dorinţei britanicilor de a «prelua controlul asupra frontierelor», asigurând că va fi «bazat pe competenţele şi expertiza pe care le pot aduce oamenii şi nu pe ţările de origine». Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv încurajarea companiilor britanice «să se orienteze cu prioritate către mâna de lucru naţională». Noul sistem urmează să fie pus în aplicare pe etape, începând din 2021, adică după perioada de tranziţie post-Brexit prevăzută în acordul încheiat deja între Londra şi Bruxelles, care mai trebuie ratificat de Parlamentul britanic.

 

Guvernul scoate Armata pe străzi să îi sperie pe suveraniști

Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunţat că va pune în stare de alertă 3.500 de militari, în eventualitatea în care ministerul său va trebui să ajute alte departamente ale Guvernului în cazul unui Brexit fără acord, informează Agerpres. Într-o intervenţie în Camera Comunelor, ministrul Apărării Gavin Williamson a informat că respectivul contingent va include militari ‘’din serviciul activ şi rezervişti’’, care vor fi pregătiţi pentru a se implica în activităţile pe care le vor avea de îndeplinit, posibil în aeroporturi sau porturi. Guvernul condus de premierul conservator Theresa May a decis marţi, în reuniunea sa săptămânală, ‹›să acorde prioritate operativă›› pregătirilor pentru o ieşire fără acord din Uniunea Europeană la 29 martie 2019. Cabinetul de la Londra a insistat însă asupra faptului că intenţia sa este în continuare de a părăsi blocul comunitar printr-un acord negociat cu UE.

Premierul britanic a reprogramat pentru săptămâna viitoare votul în Parlament asupra acordului privind Brexit. ‹›Mulţi membri ai acestei camere sunt îngrijoraţi de faptul că trebuie să luăm o decizie în curând. Intenţionăm să revenim asupra dezbaterii ‹Votului relevant în săptămâna care începe cu 7 ianuarie şi să organizăm votul în săptămâna următoare››, a declarat şefa Executivului britanic în faţa membrilor Camerei Comunelor.

În discursul dinaintea votului de lunea viitoare, premierul Theresa May urmează să-i avertizeze pe parlamentarii britanici cu privire la «pagubele ireparabile» pe care le-ar putea provoca un al doilea referendum privind Brexit. Theresa May urmează să le spună deputaților că «organizarea unui nou referendum va distruge încrederea poporului britanic». Un nou scrutin «va antrena pagube ireparabile pentru integritatea vieţii noastre politice, pentru că le-ar spune milioanelor de oameni care au avut încredere în democraţie că democraţia noastră nu-şi respectă promisiunile «, îi va avertiza ea pe parlamentarii britanici. În opinia Theresei May, acest al doilea referendum «probabil nu ne va face să avansăm» şi «ar diviza şi mai mult ţara într-un moment în care depunem eforturi pentru a o uni».

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă