7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalBREAKING A doua punere sub acuzare a președintelui Trump

BREAKING A doua punere sub acuzare a președintelui Trump

Democrații din Cameră au introdus oficial un articol de punere sub acuzare a președintelui Trump de „incitare la violență împotriva guvernului Statelor Unite”.

Rezoluția de punere sub acuzare pe care Casa este pregătită să o voteze la sfârșitul acestei săptămâni este primul pas al democraților către a face din Trump primul președinte din istorie care este acuzat de două ori.

Republicanii din Cameră i-au îndemnat pe democrați să nu avanseze cu acuzarea, argumentând că o astfel de mișcare ar fi divizorie în fața cererilor de unitate ale lui Biden. Liderul minorităților interne, Kevin McCarthy, organizează luni și o conferință telefonică cu Republicanii, potrivit unei surse familiare.

Cu toate acestea, de săptămâna trecută au existat puține momente de încetinire a procesului de destituire. Doi republicani din Senat, Lisa Murkowski din Alaska și Pat Toomey din Pennsylvania, i-au cerut lui Trump să demisioneze în urma insurecției de la Capitol.

Una dintre cele mai mari probleme legate de acțiunea de destituire a democraților în Camera este ceea ce înseamnă pentru zilele de deschidere a administrației Biden, deoarece liderul majorității Senatului, Mitch McConnell, a indicat că nu va mai chema Senatul pentru un proces înainte ca acesta să fie convocat din nou, pe 19 ianuarie, ceea ce ar face începutul procesului să fie 20 ianuarie – inaugurarea lui Biden.

Un proces de destituire a Senatului ar pune capăt camerei, nemaiputând să confirme candidații sau să adopte legislație în zilele de deschidere ale președinției lui Biden.

O opțiune luată în considerare este așteptarea până mai târziu pentru trimiterea articolelor la Senat: Whip-ul democratic al Camerei, James Clyburn, a declarat duminică la „Starea Uniunii” a CNN, Camera ar putea aștepta până după primele 100 de zile de mandat ale lui Biden înainte de a trimite articolele de destituire către Senatul care va începe procesul.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat într-un interviu „60 de minute” difuzat duminică seară că unul dintre factorii motivanți pentru unii în noul efort de a-l acuza pe președintele Trump și de a-l elimina din funcție este de a elimina orice șansă de a fi ales din nou.
 
Revolta din săptămâna trecută a devenit rapid una dintre cele mai mari provocări pentru președinția lui Trump. Democrații și unii republicani îl învinovățesc pentru retorica sa supraîncălzită care a dus la tulburările soldate cu  cinci decese și zeci de arestări.
 
Există totuși șansa ca acesta să reușească să rămână în funcție și să candideze din nou la președinție.
 
Pelosi a răspuns că perspectiva ca Trump să candideze din nou la funcția de președinte este una dintre motivațiile „pe care oamenii le au pentru a pleda pentru acuzare”.
 
Ea a spus că preferă utilizarea celui de-al 25-lea amendament „pentru a scăpa de el”.
 
“Dar există un sprijin puternic în Congres pentru acuzarea președintelui a doua oară”, a spus ea. “Acest președinte este vinovat de incitare la insurecție. El trebuie să plătească un preț pentru asta.”
 
Pelosi, s-a referit la președinte într-o scrisoare adresată colegilor ca o „amenințare iminentă” atât pentru Constituția SUA, cât și pentru democrație. În scrisoarea de duminică, Pelosi a declarat că Casa va acționa cu „o mare solemnitate”, rămânând mai puțin de două săptămâni înainte ca lui Trump să-i expire mandatul.
 
“În protejarea Constituției și a democrației noastre, vom acționa cu urgență, deoarece acest președinte reprezintă o amenințare iminentă pentru amândoi”, a spus ea. „Groaza atacului continuu asupra democrației noastre comis de acest președinte este intensificată, la fel și nevoia imediată de acțiune”.
 
Luni, echipa de conducere a lui Pelosi a solicitat un vot asupra unei rezoluții prin care va solicita vicepreședintelui Mike Pence și oficialilor Cabinetului să invoce al 25-lea amendament, urmând să aibă loc votul în plenul Parlamentului marți.
 
 
După aceea, Pence și Cabinetul ar avea la dispoziție 24 de ore pentru a acționa înainte ca Casa să treacă la destituire.
 
Pelosi a spus la „60 de minute” că ,, nimic nu este în afara mesei.”
 
Ea a reamintit și haosul din Capitol când protestatarii au încălcat clădirea. Ea a spus că se afla pe podium pe podeaua casei și că poliția Capitolului a tras-o deoparte. Ea a spus că le-a spus că vrea să fie acolo și ei au spus: “Ei bine, nu, trebuie să pleci”.
 
Ea a spus că există unele înainte și înapoi, dar în cele din urmă a acceptat.
 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

Revolut este prima bancă din România care lansează eSIM

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global și mai mult de 3,5 milioane în România, devine prima bancă...

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide...
Ultima oră
Pe aceeași temă