20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalBoris Johnson nu merită să fie premier. Ce fost consilier l-a atacat

Boris Johnson nu merită să fie premier. Ce fost consilier l-a atacat

 Acest lucru s-ar fi întâmplat întrucât fusese desemnat doar pentru a rezolva “o anumită problemă”.

Într-un interviu acordat postului BBC, Dominic Cummings, care a fost consilier pentru Afaceri politice al premierului Boris Johnson până în toamna anului 2020, a explicat că a vrut să îl înlocuiască din funcţie la doar câteva săptămâni după ce îl ajutase să câştige scrutinul parlamentar de la sfârşitul anului 2019.

“Chiar înainte de jumătatea lunii ianuarie 2020, am avut întâlniri la biroul prim-ministrului şi era clar că voia să scape de noi toţi Carrie Johnson”, activistă politică şi soţia lui Boris Johnson, afirmă Dominic Cummings.

“În acel moment, vorbeam deja că până la vară fie urma să plecăm cu toţii, fie vom fi fost în procedura de a scăpa de el şi de a pune pe altcineva prim-ministru”, a adăugat fostul consilier, conform publicaţiei The Evening Standard.

“Boris Johnson nu are niciun plan, nu ştie să fie prim-ministru, noi l-am pus acolo deoarece trebuia să rezolve o anumită problemă, nu pentru că era persoana potrivită pentru a conduce ţara”, a explicat Dominic Cummings, referindu-se probabil la procedurile dificile de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Downing Street a negat luni afirmaţia lui Dominic Cummings că Boris Johnson ar fi vrut să o viziteze pe regina Elizabeth a II-a la începutul pandemiei deşi erau cazuri de infectare în rândul membrilor personalului biroului prim-ministrului.

În mai, Dominic Cummings a declarat în cursul audierilor în Camera Comunelor că tergiversările decizionale ale Guvernului de la Londra au provocat decese suplimentare din cauza pandemiei de coronavirus. “Au murit zeci de mii de oameni care nu ar fi trebuit să moară”, a afirmat Dominic Cummings, subliniind că premierul Boris Johnson este “nepotrivit pentru această funcţie” şi apreciind că “orice alt politician competent” ar fi gestionat “diferit” pandemia.

Întrebat dacă acuzaţiile sunt adevărate, Boris Johnson a replicat în mai: “Nu, nu cred, dar sigur că au fost o serie de hotărâri incredibil de dificile, iar niciuna nu a fost uşoară. Am făcut tot ce am putut mai bine, în funcţie de datele şi recomandările pe care le-am avut. Unele dintre comentariile pe care le-am auzit nu au nicio legătură cu realitatea”.

Dominic Cummings a fost consilier principal privind strategie politică al premierului Boris Johnson în intervalul iulie 2019-noiembrie 2020.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă