-0.1 C
București
joi, 9 decembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalBoris Johnson nu merită să fie premier. Ce fost consilier l-a atacat

Boris Johnson nu merită să fie premier. Ce fost consilier l-a atacat

 Acest lucru s-ar fi întâmplat întrucât fusese desemnat doar pentru a rezolva „o anumită problemă”.

Într-un interviu acordat postului BBC, Dominic Cummings, care a fost consilier pentru Afaceri politice al premierului Boris Johnson până în toamna anului 2020, a explicat că a vrut să îl înlocuiască din funcţie la doar câteva săptămâni după ce îl ajutase să câştige scrutinul parlamentar de la sfârşitul anului 2019.

„Chiar înainte de jumătatea lunii ianuarie 2020, am avut întâlniri la biroul prim-ministrului şi era clar că voia să scape de noi toţi Carrie Johnson”, activistă politică şi soţia lui Boris Johnson, afirmă Dominic Cummings.

„În acel moment, vorbeam deja că până la vară fie urma să plecăm cu toţii, fie vom fi fost în procedura de a scăpa de el şi de a pune pe altcineva prim-ministru”, a adăugat fostul consilier, conform publicaţiei The Evening Standard.

„Boris Johnson nu are niciun plan, nu ştie să fie prim-ministru, noi l-am pus acolo deoarece trebuia să rezolve o anumită problemă, nu pentru că era persoana potrivită pentru a conduce ţara”, a explicat Dominic Cummings, referindu-se probabil la procedurile dificile de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

Downing Street a negat luni afirmaţia lui Dominic Cummings că Boris Johnson ar fi vrut să o viziteze pe regina Elizabeth a II-a la începutul pandemiei deşi erau cazuri de infectare în rândul membrilor personalului biroului prim-ministrului.

În mai, Dominic Cummings a declarat în cursul audierilor în Camera Comunelor că tergiversările decizionale ale Guvernului de la Londra au provocat decese suplimentare din cauza pandemiei de coronavirus. „Au murit zeci de mii de oameni care nu ar fi trebuit să moară”, a afirmat Dominic Cummings, subliniind că premierul Boris Johnson este „nepotrivit pentru această funcţie” şi apreciind că „orice alt politician competent” ar fi gestionat „diferit” pandemia.

Întrebat dacă acuzaţiile sunt adevărate, Boris Johnson a replicat în mai: „Nu, nu cred, dar sigur că au fost o serie de hotărâri incredibil de dificile, iar niciuna nu a fost uşoară. Am făcut tot ce am putut mai bine, în funcţie de datele şi recomandările pe care le-am avut. Unele dintre comentariile pe care le-am auzit nu au nicio legătură cu realitatea”.

Dominic Cummings a fost consilier principal privind strategie politică al premierului Boris Johnson în intervalul iulie 2019-noiembrie 2020.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. S-a ocupat de partea de comunicare a instituției Avocatului Poporului, în calitate de consilier al Avocatului Poporului, în perioada februarie 2015- iulie 2019. Este absolvent și licențiat al trei facultăți: Facultatea de Fizică, Facultatea de Automatizări, Facultatea de Drept, ultima fiind terminată în iulie 2021. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA vor să afle dacă Iranul este sincer privind programul nuclear

SUA au afirmat miercuri, în ajunul reluării negocierilor pentru salvarea acordului privind programul nuclear al Iranului, că vor stabili rapid dacă Iranul este în...

Transnistria 2021, politica anilor `30: violențe, tortură și șantaj

Transnistria în anul 2021 se comportă cu locuitorii din mica regiune dintre Basarabia și Ucraina ca și cum ar fi revenit la politica anilor...

Scandal cu salariile profesorilor

Pentru a acorda majorarările salariale de 16% din învățământ, amânate timp de doi ani, Guvernul are nevoie de aproximativ 3,8 miliarde lei, iar sindicaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă