13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBiserica catolică din Olanda se confruntă cu acuzații de agresiuni sexuale comise...

Biserica catolică din Olanda se confruntă cu acuzații de agresiuni sexuale comise de preoți

„În Olanda, atât cardinalii, cât şi episcopii au acoperit agresiuni sexuale, ceea ce a permis făptaşilor să facă mai multe victime”, scrie ziarul, citat de AFP.

Biserica Catolică continuă să fie zdruncinată în întreaga lume de noi scandaluri cu preoţi pedofili, acoperiţi de superiorii lor în numele protecţiei instituţiei.

„Douăzeci din 39 de cardinali, episcopi şi episcopi auxiliari olandezi au fost implicaţi în cazuri de abuz în Biserica Catolică între 1945 şi 2010”, spune NRC într-o vastă anchetă publicată sâmbătă.

„Patru dintre ei au abuzat copii şi şaisprezece au permis transferul unor preoţi pedofili susceptibili să facă noi victime în alte parohii”, continuă ziarul.

Contactată de AFP, Biserica Catolică din Olanda a putut „confirma o parte” dintre aceste dezvăluiri, cealaltă bazându-se pe informaţii anonime transmise de celula de primire a victimelor, înfiinţată de Biserică.

„Numele câtorva episcopi corespund cu ceea ce spune un raport ordonat de biserică în 2010”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Bisericii Catolice Olandeze, Daphne van Roosendaal.

Episcopii menţionaţi sunt în majoritate decedaţi şi cazurile sunt toate prescrise, a adăugat ea.

Nici unul dintre episcopii implicaţi în ancheta ziarului nu mai este activ. Cei care sunt în viaţă nu au vrut să reacţioneze, a indicat publicaţia.

Comisia împotriva pedofiliei creată de papa Francisc a avertizat duminica trecută că lupta împotriva agresiunii sexuale împotriva copiilor ar trebui să fie „prioritatea” Bisericii Catolice.

Biserica Catolică germană a declarat că s-a simţit „ruşinată” miercuri după ce presa a dezvăluit conţinutul unui raport, realizat de experţi, care a dezvăluit mii de agresiuni sexuale asupra minorilor comise de clerici şi ţinute sub tăcere timp de decenii.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă