20 C
București
marți, 24 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalBiden amenință Rusia cu sancțiuni dacă va ataca Ucraina

Biden amenință Rusia cu sancțiuni dacă va ataca Ucraina

Președintele american Joe Biden l-a avertizat marți pe președintele rus Vladimir Putin că Occidentul va impune pentru Rusia „sancțiuni economice și de altă natură puternice” dacă va invada Ucraina.

Președintele american Joe Biden a susținut marți un foarte așteptat apel video de două ore cu președintele rus Vladimir Putin. Liderul american l-a avertizat că țara sa se va confrunta cu sancțiuni economice „puternice” și alte măsuri dacă Rusia invadează Ucraina.

Biden amenință Rusia cu sancțiuni dure

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat reporterilor după apelul video că potențialele sancțiuni economice vor depăși măsurile impuse Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Totuși, a adăugat că nu crede că o invazie este iminentă.

„Lucruri pe care nu le-am făcut în 2014 suntem pregătiți să le facem acum. Încă nu credem că președintele Putin a luat o decizie. Ce a făcut astăzi președintele Biden a fost să prezinte foarte clar consecințele dacă alege să se mute. Și, în cele din urmă, vom vedea în zilele următoare prin acțiuni. și nu prin cuvinte ce curs de acțiune alege Rusia să ia.”, a spus Sullivan, citat de Reuters.

Întâlnirea virtuală, despre care Sullivan a spus că a fost în principal despre Ucraina, vine la cel mai scăzut punct al relațiilor dintre SUA și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. Sancțiunile economice, despre care un oficial american a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei și capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute, sunt menite să-l descurajeze pe Putin să folosească zeci de mii de trupe adunate lângă granița cu Ucraina pentru a-și ataca vecinul din sud.

Putin vrea garanții legale de la NATO

Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea virtuală de marți că nu se așteaptă la nicio descoperire, a negat că ar avea vreo intenție de a ataca Ucraina și a spus că poziția trupelor sale este defensivă. Putin i-a spus lui Biden că dorește garanții obligatorii din punct de vedere juridic împotriva a ceea ce Kremlinul numește expansiunea furioasă a NATO și s-a plâns de încercările NATO de a „dezvolta” teritoriul ucrainean.

Întâlnirea virtuală s-a încheiat cu un acord de a continua discuțiile și de a se întâlni în persoană la un moment dat, iar ambele părți și-au îndrumat echipele să urmărească problemele legate de Ucraina.

Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Metroul circulă cu dificultate, după o defecțiune apărută la un tren

UPDATE, ora 09:56: Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat că incendiul de...

Djokovic, debut cu dreptul la Roland Garros

Novak Djokovic, numărul unu mondial şi deţinătorul trofeului, s-a calificat fără probleme în turul secund al turneului de Mare Şlem de la Roland Garros,...

România cere prima tranșă din PNRR, de trei miliarde de euro

România cere prima tranșă din PNRR, de trei miliarde de euro, urmând să depună solicitarea de plată la Comisia Europeană. Această primă cerere va...
Ultima oră
Pe aceeași temă