12 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalBenjamin Netanyahu, în Europa pentru a prezenta „dosarul iranian“

Benjamin Netanyahu, în Europa pentru a prezenta „dosarul iranian“

Netanyahu încearcă să obţină sprijinul marilor puteri europene în privinţa modificării acordului nuclear cu Iranul, iar între timp și-a sporit forțele militare la granițele cu Siria și Liban, pregătind o ofensivă aeriană și poate și terestră împotriva trupelor iraniene și ale Hezbollah din Quneitra.

Israelul susține retragerea tuturor trupelor iraniene și a milițiilor sale șiite, inclusiv Hezbollah, din Siria.

Vladimir Putin i-a propus o retragere „progresivă”, în adâncime, după recapturarea de către regimul sirian a zonelor rămase sub controlul rebelilor sirieni, știut fiind că Assad nu are armată terestră.

Însă Netanyahu a cerut retragerea imediată sau își rezervă dreptul de a ataca.  Serviciile secrete israeliene au raportat că luptători Hebollah au primit uniforme ale armatei siriene, pentru a nu fi depistați ca aparținând organizației teroriste libaneze.

Drept urmare, Netanyahu se pregătește de atac asupra obiectivelor militare iraniene în Siria și caută să obțină schimbarea acordului nuclear cu Teheranul.

Germania, Franţa şi Marea Britanie, semnatare ale acordului atomic cu Iranul, au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să respecte în continuare înţelegerea, în pofida retragerii Statelor Unite din acord și a dovezilor prezentate de Netanyahu că Iranul nu are de gând să renunțe la programul nuclear militar.   

Cele mai citite

Nicușor Dan a discutat cu Ciucă despre gigacalorie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a discutat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Nicolae Ciucă despre subvenţia la gigacalorie, preluarea...

Africa de Sud se pregătește pentru valul de Omicron

În timp ce lumea se confruntă cu apariția noii variante foarte transmisibile a COVID-19, oamenii de știință din Africa de Sud, unde a fost...

România a semnat acordul de împrumut prin PNRR

Acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă între Comisia Europeană (CE) şi România, pentru disponibilizarea unei o prime tranşe, în valoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă