14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalBeijingul acuză SUA că tratează China ca „dușman imaginar”

Beijingul acuză SUA că tratează China ca „dușman imaginar”

Scindarea relațiilor  SUA-China are la bază faptului că unii oameni din Statele Unite au tratat China ca pe un „dușman imaginar”, a declarat vice-ministrul chinez de externe Xie Feng, în cursul unei întâlniri cu secretarul de stat adjunct american Wendy Sherman, luni în cadrul unei întâlniri, potrivit unei declarații furnizate de Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Sherman s-a aflat duminică în orașul de nord Tianjin pentru întâlniri cu Xie, consilierul de stat și ministrul de externe Wang Yi, ca parte a ceea ce biroul său a descris ca eforturi în curs de desfășurare ale SUA de a purta schimburi sincere cu oficialii chinezi pentru a „promova interesele și valorile SUA și pentru a gestiona în mod responsabil relația”.

Declarația ministerului chinez, care vine înaintea întâlnirii lui Sherman cu Wang, a acuzat SUA că doresc să readucă un „sentiment al scopului național”, organizând o campanie „a întreg guvernului și a întregii societăți” pentru a demoniza și a suprima China.
“SUA par să solicite cooperare atunci când doresc ceva de la China; decuplarea, întreruperea aprovizionării, blocarea sau sancționarea Chinei atunci când consideră că au un avantaj; și recurgerea la conflict și confruntare cu orice preț”, a declarat Xie, potrivit comunicatului.
De asemenea, Xie a fost citat spunând că SUA nu se află în „nicio poziție de a ține prelegeri Chinei despre democrație și drepturile omului”, indicând tratamentul istoric al SUA față de nativii americani și acțiunea militară americană.
Partea SUA nu a lansat încă o declarație cu privire la întâlnire.
Discuțiile au loc la mai mult de trei luni de la întâlnirea confruntativă a țărilor, care a avut loc în luna martie, în Alaska, în timpul căreia diplomații din ambele părți au avut un schimb de replici în public.

În timpul acelei întâlniri, prima sub administrația președintelui SUA Joe Biden, diplomații chinezi au acuzat delegația SUA că este „condescendentă” în ton, în timp ce un oficial american a declarat că reprezentanții de la Beijing păreau „intenționați să atace”. În lunile de după Alaska, cele două țări au continuat să se ciocnească pe o serie de fronturi, guvernul SUA fiind extrem de critic față de politicile Chinei din Hong Kong și Xinjiang. Vineri, China a anunțat noi sancțiuni împotriva a șapte oficiali americani – inclusiv fostul secretar al comerțului Wilbur Ross – și a entităților ca răspuns la sancțiunile SUA împotriva mai multor oficiali guvernamentali din Hong Kong, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din China. Vorbind la CNN, Willy Lam, profesor adjunct la Universitatea chineză din Hong Kong și analist de lungă durată al politicii chineze, a descris relația China-SUA ca fiind „la cel mai scăzut nivel din toate timpurile”. Discuțiile precum cele dintre Sherman și Wang au drept scop prevenirea agravării relațiilor contradictorii în conflict direct, a spus Lam. “Sherman a spus că vrea să construiască parapete și parametri. Astfel, conflictele pot fi tratate prin negocieri și nu prin confruntare directă și conflict”, a spus Lam, adăugând: “Dacă negocierile merg bine, s-ar putea să existe o întâlnire față în față între președintele Joe Biden și președintele Xi Jinping la Summitul G20 din Italia din octombrie”.

“Cu toate acestea, chinezii au respins mai devreme întâlnirile dintre secretarul apărării SUA, Lloyd Austin, și înaltul oficial al Comisiei militare centrale chineze, astfel că posibilitatea unei întâlniri între Biden și Xi rămâne foarte îndoielnică”, a adăugat Lam.

Vorbind înaintea întâlnirii sale cu Sherman, luni, Wang Yi a declarat pentru postul de televiziune Phoenix TV din Hong Kong că „nicio țară nu este superioară celorlalte”, iar China nu va accepta nicio țară care își asumă o astfel de poziție.
“SUA a pus mereu presiune pe ceilalți cu punctele sale forte pretinse de sine într-o manieră condescendentă, considerând că este superioară celorlalți”, a spus Wang sâmbătă, adăugând: “Dar vreau să spun părții SUA că nu există niciodată o țară care să fie superioară altora și că nu ar trebui să existe una, iar China nu va accepta nicio țară care să se laude cu superioritatea sa”.
Comentariile lui Wang vin ca răspuns la remarcile unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA în timpul unui briefing de știri de miercurea trecută, când a spus că Sherman va călători în China „dintr-o poziție de forță”.
“Dacă Statele Unite nu au învățat cum să se înțeleagă cu alte țări pe picior de egalitate până astăzi, atunci este responsabilitatea noastră, împreună cu comunitatea internațională, să oferim Statelor Unite o lecție bună în acest sens”, a adăugat Wang.
 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă