15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAverea lui Vladimir Putin, în pericol! Ce sancțiuni îi pregătește Occidentul

Averea lui Vladimir Putin, în pericol! Ce sancțiuni îi pregătește Occidentul

Pe măsură ce tensiunile la granița cu Rusia și Ucraina cresc, unele puteri occidentale, inclusiv SUA și Marea Britanie, iau în considerare sancțiuni personale împotriva președintelui Vladimir Putin. 

Dar ce ar însemna asta pentru Putin? Sancțiunile personale înseamnă, de obicei, restricții sau înghețări ale activelor din străinătate și interdicții de călătorie. Iar Rusia ar putea cataloga astfel de măsuri ca fiind extrem de ostile.

Șeful biroului Reuters din Moscova, Andrew Osborn, spune că „ar fi foarte greu să ne atingem de averea personală a lui Putin, pentru că, așa cum a spus și Kremlinul, oficial vorbind, nimeni din Rusia nu are voie să dețină conturi bancare sau active în străinătate. Aceasta este o regulă în Rusia. Prin urmare, Kremlinul spune că este imposibil ca Occidentul să-l sancționeze pe președinte în acest fel. Celălalt tip de sancțiune la care ar putea apela Occidentul este aplicarea interdicției de a călători în Vest, în condițiile în care Putin ar dori să participe la anumite evenimente internaționale. Din nou, Rusia a declarat că o astfel de măsură ar fi foarte gravă.

Vladimir Putin
Vladimir Putin amenință cu invazia Ucrainei și impune condiții de neacceptat pentru NATO

Care  este averea lui Vladimir Putin și unde a ascuns-o?

Ca și alți oficiali ruși, Putin este obligat legal să-și dezvăluie veniturile și bunurile. Potrivit celui mai recent raport oficial, liderul de la Kremlin a câștigat doar 10 milioane de ruble – adică puțin peste 126.000 de dolari,  în 2020. De asemenea, deține un apartament de aproximativ 829 de metri pătrați, două mașini sport de lux din epoca Uniunii Sovietice, un vehicul de teren și o remorcă. Kremlinul mai spune că Putin are acces la un garaj și un al doilea apartament mult mai mare.

„Este greu de estimat cu exactitate averea domnului Putin, există, desigur, declarații oficiale pe care le-a făcut în trecut, care au stabilit ce bunuri deține, ce proprietăți, vehicule, câți bani are în contul său bancar din Rusia. Criticii spun că aceste declarații oficiale sunt doar vârful aisbergului și, de fapt, domnul Putin este mult mai  bogat și are proprietăți în străinătate, în multe locuri diferite fiind  unul dintre cei mai bogați oameni din lume”.

Putin și Kremlinul au negat acuzațiile conform cărora șeful statului ar deține o avere uriașă în străinătate și au spus că aceste afirmații nu au nici o bază.

Șeful de la Kremlin ar deține o avere colosală pe numele unor afaceriști

Cel mai de temut adversar al lui Putin, Alexei Navalny, care se află în prezent în închisoare, este unul dintre cei care a susținut că averea liderului de la Kremlin este considerabil mult mai mare.

El crede că Putin are un palat opulent lângă coasta Mării Negre, iar alți critici au spus, de asemenea, că averea lui Putin este deținută în numele său de mai mulți afaceriști ruși loiali. 

Din nou, Kremlinul neagă toate aceste afirmații.

Îl vor afecta sancțiunile pe Putin? Kremlinul spune NU

Realitatea este că, în practică, sancțiunile care ar putea fi impuse de Occident s-ar putea să nu-l afecteze prea mult pe șeful de la Kremlin. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus că restricțiile nu l-ar afecta personal pe Putin pentru că toate bunurile sale se află în Rusia.

În esență, impactul oricăror restricții personale ar depinde de demonstrarea existenței unei averi în străinătate. 

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă