8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAvansul economiei Franţei în 2018, mai lent decât s-a estimat iniţial

Avansul economiei Franţei în 2018, mai lent decât s-a estimat iniţial

Guvernul de la Paris estima o expansiune de 1,7% în 2018 a celei de-a doua economii a zonei euro.

În trimestrul patru din 2018, PIB-ul Franţei a crescut cu 0,3%, similar cu nivelul raportat în precedentele trei luni, arată datele Insee. Analiştii se aşteptau la un avans de doar 0,1% în ultimele trei luni din 2018.

Consumul gospodăriilor, motorul tradiţional al economiei franceze, a înregistrat o creştere zero în trimestrul patru din 2018, faţă de un avans de 0,4% în precedentele trei luni, în timp ce exporturile au consemnat o creştere de 2,4%, faţă de 0,2% în perioada iulie-septembrie 2018.

“Creşterea a fost solidă, în pofida turbulenţelor înregistrate pe plan internaţional şi a protestelor vestelor galbene. Politicile noastre îşi arată rezultatele”, a declarat pe Twitter ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire.

Guvernul de la Paris se aşteaptă la o expansiune de 1,7% în acest an, ceea ce ar pune Franţa înaintea Germaniei, pentru prima dată în ultimul deceniu. Ministerul german al Economiei şi-a revizuit miercuri prognoza de creştere pentru acest an până la 1%, de la 1,8% cât estima în toamna anului trecut, ca urmare a efectelor Brexitului, disputelor comerciale şi contextului fiscal internaţional. În 2018, cea mai mare economie europeană a înregistrat un avans de 1,5%, potrivit unei estimări preliminare publicată de Oficiul federal de Statistică, comparativ cu o creştere de 2,2% înregistrată în 2016 şi 2017.

Analiştii avertizează că deficitul bugetar al Franţei va depăşi probabil anul acesta plafonul de 3% din PIB stabilit de Uniunea Europeană şi va ajunge la 3,4% din PIB.

Ţinta iniţială de deficit a Guvernului de la Paris pentru 2019 era de 2,8% din PIB.

Adâncirea deficitului vine după ce preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o serie de măsuri care vizează relansarea puterii de cumpărare, încercând să calmeze protestul “vestelor galbene”. Oficialul francez a promis o serie de măsuri care merg în sensul creşterii puterii de cumpărare solicitate de protestatari: creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, nefiscalizarea orelor suplimentare şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor ce câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună.

Analiştii se aşteaptă la o “gaură” în buget de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în urma implementării acestor măsuri.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...
Ultima oră
Pe aceeași temă