25.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Așa arată un urs polar care moare de foame

Blana abia i se mai ținea pe corpul scheletic. Fotograful Paul Nicklen, colaborator al revistei National Geographic, și membrii echipei SeaLegacy au găsit ursul pe insula canadiană Baffin, vara aceasta.

„Stăteam acolo și plângeam – filmam în timp ce lacrimile ne șiroiau pe obraji”, a declarat Paul Nicklen pentru National Geographic.

Fotograful povestește că a vrut să intervină, dar nu avea la el pușca cu tranchilizant și nici hrană bogată în grăsimi. Așa că a continuat să înregistreze, pentru a arăta lumii întregul dezastrul care se produce chiar sub ochii noștri și pentru a se asigura astfel că moartea acelui animal nu a fost în zadar, transmite The Independent.

„Când oamenii de știință tot spun că acești urși sunt pe cale de dispariție, vreau ca oamenii să realizeze ce înseamnă asta. Urșii vor muri de foame”, a avertizat Paul Nicklen. „Așa arată un urs care moare de foame”.

“Este o scenă îngrozitoare, care încă mă urmărește, dar știu că trebuie să împărtășim deopotrivă ce e frumos și ce e zguduitor dacă vrem să dărâmăm zidurile apatiei. Așa arată înfometarea. Atrofierea mușchilor. Lipsa de energie. Este o moarte lentă și dureroasă”, a scris Paul Nicklen pe Instagram.

“Când oamenii de știință spun că urșii polari vor dispărea în următorii 100 de ani, mă gândesc la populația globală, 25 de mii de urși care vor muri așa”, a adăugat el.

“Nu există nicio soluție temporară. Nu poți salva un singur urs anume. Oamenii cred că putem pune platforme în oceane sau că putem hrăni noi ursul care moare de foame. Adevărul simplu este acesta: dacă Pământul continuă să se încălzească, vom pierde urșii și întregul ecosistem polar. Acest urs nu era bătrân și în mod sigur a murit în doar câteva ore de la acest moment. Dar sunt soluții. Trebuie să reducem amprenta de carbon, să mâncăm mâncarea potrivită, să încetăm să mai tăiem pădurile și să punem Pământul, casa noastră, pe primul loc”, subliniază Nicklen în postarea sa.

Pe măsură ce calota glaciară se topește, acum cu o rată și mai alarmantă, urșii nu mai pot vâna.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnatgeo%2Fvideos%2F10155218815303951%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>

Organizația SeaLegacy reunește unii dintre cei mai experimentați fotografi și producători de film documentar  din lume, care vor să spună povestea oceanelor.

Paul Nicklen este co-fondator și director al acestei organizații. Fotograf renumit și biolog marin, are în spate o carieră de documentare de peste 20 de ani în oceanografie și în regiunile polare.

Misiunea lui: folosirea de imagini puternice pentru a declanșa dezbateri despre viitorul minunilor acestei planete și pentru a determina astfel acțiuni de conservare.

Nicklen a primit peste 30 de premii internaționale care reflectă munca sa de conștientizare a problemelor cu care se confruntă ecosistemele ce îi sunt atât de dragi.

Ultima oră
Pe aceeași temă