17.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021

Armata Germaniei va primi în dotare arme cu laser

Două companii din Europa au câștigat un contract pentru dezvoltarea unui sistem laser de mare putere, care va intra în dotarea armatei Germaniei.

Un comunicat de presă precizează că Biroul Federal pentru dotarea Forțelor Armate germane (BAAINBw) a acordat consorțiului format din firmele MBDA Germania și Rheinmetall Waffe Munition un contract pentru fabricarea, integrarea și testarea unui sistem de arme laser pentru zona maritimă.

Sistemul va fi produs, testat și integrat până la sfârșitul anului 2021. Ulterior, în anul 2022, vor avea loc teste la bordul unei fregate germane.

“Acest contract este un pas important pe calea către dezvoltarea unui sistem laser de mare putere operațional. Cele două companii își vor folosi expertiza pentru un proiect de succes în beneficiul Marinei germane. Odată instalat, demonstratorul va putea fi folosit și pentru a testa o serie de aspecte, cum ar fi funcționarea senzorilor sau a sistemului de conducere a luptei”, a declarat Doris Laarmann, care conduce Departamentul de dezvoltare a tehnologiilor laser în cadrul MBDA Germania.

MBDA este un grup european deținut împreună de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).

”Contractul marchează extinderea utilizării prototipului de armă laser testat cu succes în ultimii ani, iar experiența acumulată alimentează acum unul dintre cele mai ambițioase proiecte europene în domeniul dezvoltării de arme laser”, a precizat, la rândul său, Alexander Graf, șeful programului de arme laser în cadrul  Rheinmetall Waffe Munition.

Armele laser ar putea lovi ţinte care se deplasează cu viteze foarte mari, acționând cu mare precizie și producând foarte puține daune colaterale. Un sistem care integrează aceste capacități va fi testat în curând în condiții reale de luptă, la bordul unei fregate germane.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă