22.4 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Ar fi periculos ca NATO să renunțe la armele nucleare, avertizează secretarul general Stoltenberg

Ar fi periculos ca NATO să renunțe la armele sale nucleare, întrucât mai multe țări din afara NATO dețin și ele asemenea arme, a avertizat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

În plan politic, există Tratatul internaţional privind interzicerea armelor nucleare, însă acesta nu va funcţiona întrucât nu are un mecanism de verificare, a explicat, marţi, secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații în cadrul celei de-a 16-a Conferinţe anuale a NATO pe tema Controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă. Reuniunea s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă.

„Ştiu că sunt unii care privesc Tratatul internaţional privind interzicerea armelor nucleare ca fiind o soluţie alternativă care ar elimina toate armele nucleare. La primă vedere pare atrăgător, dar realitatea este că Tratatul nu va funcţiona. Tratatul nu are un mecanism care să asigure scăderea echilibrată a numărului acestor arme şi nu are niciun mecanism de verificare. Mai mult, nu a fost semnat de niciun stat ce deţine arme nucleare”, a explicat secretarul general al NATO.

Printre statele din afara NATO care ar deține arme nucleare se află Rusia (cu certitudine), China și Coreea de Nord.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă