5.4 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

Angajații din Franța riscă să fie concediați dacă nu prezintă un permis sanitar COVID

Marți, ministrul muncii din Franța, Elisabeth Borne, a declarat că salariații riscă să fie concendiați din cauza faptului că nu prezintă la locul de muncă un permis sanitar COVID, prin care să demonstreze că au fost vaccinați, testați negativ sau că au avut boala în ultimele luni. Duminică, legislativul francez a votat în favoarea unei extinderi a folosirii respectivului permis, care însă nu este tocmai pe placul popușației.

„Salariaţii nu trebuie lăsaţi să creadă că nu pot avea loc concedieri. E vorba de dreptul comun din codul muncii. Am fi dorit ca legea să stabilească modul în care se poate recurge la concediere, stipulând în special că această concediere nu poate interveni mai devreme de două luni şi trebuie să fie însoţită de compensaţii pentru salariat; Senatul a suprimat această dispoziţie. Să fim clari, acest lucru nu înseamnă că nu vor fi concedieri, ci că (n.r. procedura) este mai puţin încadrată, că poate interveni mai devreme”, „obiectivul” fiind „în primul rând de a convinge şi de a facilita vaccinarea”, a spus Elisabeth Borne.

Franța a adoptat o lege prin care obligă vaccinarea personalului medical și din centrele de îngrijire, în ciuda protestelor masive din stradă, cetățenii fiind împotriva măsurii impuse de autorități, considerând că le sunt limitate libertățile. De asemenea, permisul sanitar le dă posibilitatea celor care îl dețin să aibă acces în cele mai multe locaţii publice, însemnând cafenele, cinematografe, trenuri, avioane, săli de spectacole etc. Măsurile vor intra în vigoare din luna august.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă