8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalAnaliză: De ce plătește UE mai mult pentru noile vaccinuri anti...

Analiză: De ce plătește UE mai mult pentru noile vaccinuri anti COVID?

Tarifele vaccinurilor anti-Covid au crescut, iar țările plătesc acum mai mult, decât în contractele încheiate anul trecut. Prețul plătit de UE este totuși mai mic decât cel pe care Statele Unite au fost de acord să-l plătească în ultima sa comandă din iulie.
Financial Times a raportat recent că UE a fost de acord să plătească Pfizer și BioNTech 19,5 euro (23,1 dolari) pentru fiecare dintre dovele de ser anti COVID-19 în baza unui contract semnat în luna mai pentru 1,8 miliarde de euro doze, în creștere față de cei 15,5 euro pe doză în cadrul a două contracte inițiale de aprovizionare pentru un total de 600 de milioane de vaccinuri.
Prețul pentru vaccinurile Moderna a crescut până la 25,5 dolari pe doză, potivit Financial Times, fiind vorba de un acord de 300 de milioane de vaccinuri, în creștere de la 22,6 dolari în acordul inițial pentru 160 de milioane de doze.
Parlamentarul UE Tiziana Beghin, membru al partidului de guvernământ de 5 stele din Italia, a declarat că UE a fost stoarsă.
„Este inexplicabil”, a spus ea.
Prețul Moderna este încă la capătul inferior al gamei de tarife cuprinse între 25-37 dolari indicat de companie anul trecut, dar Pfizer și BioNTech au spus anterior că prețurile vor fi mai mici pentru tranzacții cu volum mai mare.
Alții au spus că există motive întemeiate pentru a plăti mai mult și că circumstanțele s-au schimbat foarte mult față de momentul în care au fost încheiate acordurile inițiale cu producătorii.
Ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune, a declarat luni pentru RFI că probabil prețurile mai mari erau încă în curs de negociere și erau rezultatul unor clauze mai stricte privind variantele, producția și livrările.
Un oficial european, familiarizat cu negocierile cu producătorii de vaccinuri, a declarat că valoarea dozelor a crescut de când au apărut dovezi despre eficacitatea lor și despre impactul pozitiv pe care îl aveau asupra ajutării economiei să se refacă după o recesiune indusă de pandemie.

• PUTERE DE NEGOCIERE

S-a dovedit că toate vaccinurile utilizate în Europa au un impact benefic, dar cele produse de AstraZeneca (AZN.L) și Johnson & Johnson s-au confruntat cu restricții privind utilizarea lor în UE din cauza îngrijorărilor cu privire la problemele legate de formarea cheagurilor de sânge pe care le pot cauza în cazuri rare.
Acești doi producători de vaccinuri au suferit, de asemenea, probleme de aprovizionare, care, în cazul AstraZeneca, au dus la constrângeri legale din partea UE.
În timp ce puterea de negociere a Pfizer / BioNTech și Moderna a crescut, cererile suplimentare ale UE vor crește probabil costurile de fabricare și livrare a vaccinurilor.
Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze prețurile europene, dar a declarat, pentru Reuters, că ultimul contract cu UE este diferit de cele inițiale, inclusiv cu privire la chestiuni legate de producție și livrare.
Moderna nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta situația.
Comisia Europeană, care coordonează negocierile cu producătorii de vaccinuri împreună cu reprezentanții guvernelor UE, a refuzat, de asemenea, să comenteze prețurile.
Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a declarat marți într-o conferință de presă că, în discuțiile cu producătorii de vaccinuri, UE ia în considerare mai multe elemente, inclusiv capacitatea de producție a companiilor, programele de livrare și tehnologia pe care o utilizează.
La începutul acestui an, parlamentarii, mass-media și unii analiști au criticat blocul pentru că a plătit prea puțin pentru aprovizionarea timpurie a vaccinurilor COVID-19, spunând că acest lucru a contribuit la întârzieri inițiale în procesul de vaccinare.

“Este ușor să critici UE pentru că fie cheltuie puțin și târziu, fie cheltuie prea mult”, a spus Giovanna De Maio, colegă nerezidentă la Brookings Institution, un grup de cercetare din SUA.
„Realitatea este mult mai complicată și poate este corect să acordăm prioritate accesului la vaccinuri, mai degrabă decât costurilor, având în vedere ritmul în care se răspândește varianta Delta”, a adăugat ea.
Washingtonul a cumpărat, pe 23 iulie, încă 200 de milioane de vaccinuri de la Pfizer la un preț de 24 doari pe doză, a anunțat compania, un preț în creștere de la 19,5 dolari pe care Statele Unite le-au plătit pentru primele 300 de milioane de vaccinuri.
Pfizer a spus că prețurile mai mari din SUA reflectă investițiile necesare pentru a produce, ambala și livra noi formulări ale vaccinului, precum și costuri suplimentare pentru producerea unor ambalaje mai mici, potrivite pentru „birourile furnizorilor individuali, inclusiv pediatrii”.
Atunci când UE a convenit în luna mai a treia sa ofertă de aprovizionare cu Pfizer pentru până la 1,8 miliarde de doze, Comisia a declarat că noul contract impune ca vaccinurile să fie făcute în UE și componentele esențiale să provină din regiune. Concentrarea producției în Europa poate contribui la garantarea aprovizionării acum că liniile de producție sunt bine stabilite și este mai puțin necesară o marjă de manevră, dar este, de asemenea, probabil să crească costurile.
O altă mare schimbare de la primele contracte este apariția variantelor și se referă la faptul că vaccinurile ar putea să nu fie eficiente împotriva acestora.
Oficialii UE au declarat că guvernele ar putea refuza să cumpere vaccinuri care nu protejau împotriva variantelor, în timp ce este de așteptat ca producătorii să își adapteze rapid vaccinurile, posibil la un cost semnificativ.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă