15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalAmericanul Paul Whelan, arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, rămâne în...

Americanul Paul Whelan, arestat în Rusia sub acuzaţia de spionaj, rămâne în detenţie

”Apelul apărării (în vederea eliberării) este respins”, a declarat judecătorul tribunalului de la Lefortovo Dmitri Proniakin, în prezenţa fostului puţcaş marin, în vârstă de 48 deani, care a apărut pentru prima oară în public de când a fost arestat.

Purtând opantaloni negri şi o cămaşă albastră, Paul Whelan a ascultat această hotărâre cu ajutorul unui traducător. El era închis într-o cuşcăde sticlă, aşa cum se obişnuieşte în Rusia la procese cu suspecţi ţinuţi în detenţie.

Avocatul său, Vladimir Jerenbekov a declarat că cererea sa are şanse mici.

”În Rusia, regula este ca oamenii să fie lăsaţi în închisoare”, a declarat el în faţa tribunalului.

Paul Whelan a fost arestat la 28 decembrie într-un context tensionat de cazuri de acest tip între Rusia şi Occident.

Serviciile ruse de securitate FSB afirmă că l-au reţinut ”în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce eacesta neagă. El riscă până la 20 de ani de închisoare.

Unii observatori apreciază că arestarea sa are legătură cu arestarea Mariei Butina, în iulie, la Washington, şi că Paul Whelan ar putea servi drept monedă de schimb.

Rusa Maria Butina a pledat vinovată de spionaj în favoarea Moscovei.

Potrivit lui Jerebenkov, procesul lui Paul Whelan probabil că va avea loc abia peste şase luni, iar niciun schimb nu va putea fi organizat înainte de finalul acestuia.

”L-am văzut săptămâna trecută (…), se simte bine. Are simţul demnităţii”, a declarat avocatul.

O purtătoare de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite la Moscova a declarat pentru presa rusă că acest caz este ”urmărit îndeaproape” de către autorităţile americane. ”Noi continuăm să amintim Rusiei să urmeze dreptul internaţional şi să ţină un proces rapid, just şi transparent”, a adăugat Andrea Kalan.

Ambasadorul american la Moscova Jon Huntsman l-a vizitat pe Paul Whelan la Închisoarea Lefortovo, în capitala rusă.

Paul Whelan – care are cetăţenie americană, britanică şi irlandeză – vizita capitala rusă cu ocazia căsătoriei unui prieten, potrivit familiei sale.

Născut în Canada, el este directorul însărcinat cu securitatea internaţională în cadrul grupului BorgWarner, un producător american de piese de schimb în sectorul auto.

Mai mulţi experţi au pus la îndoială faptul că el poate fi spion. Potrivit ziarului The New York Times (NYT), el a fost trimis în faţa unei Curţi Marţiale în 2008, cu privire la furt şi escrocherie, infracţiuni care împiedică sau cel puţin complică o recrutare în cadrul serviciilor de informaţii.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă