12.7 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Cum răspunde Ambasada Iranului la acuzațiile privind uciderea unui marinar român

Ambasada Iranului la București a prezentat, luni, 2 august 2021, o declarație a Ministerului Afacerilor Externe de la Teheran, care răspunde acuzațiilor legate de atacul asupra petrolierului Mercer Street în Marea Arabiei.

„Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Saeed Khatibzadeh, și-a exprimat dezacordul profund și a condamnat cu fermitate acuzațiile nefondate făcute de ministrul britanic al Afacerilor Externe împotriva Republicii Islamice Iran, care au fost repetate de către Secretarul de Stat al SUA, în același context, și care conțineau informatii contradictorii, false și provocatoare”, transmite Ambasada Iranului într-un mesaj postat pe Facebook.

Saeed Khatibzadeh a mai declarat că „aceste declarații coordonate conțin în sine fraze contradictorii, în așa fel încât mai întâi, fără a fi furnizate dovezi, este acuzată Republica Islamică Iran, iar apoi se vorbește despre aceasta ca o posibilitate!”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran subliniază că Iranul este „un apărător și susținător al transportului maritim sigur și fara daune în Golful Persic și în apele internaționale, țara cu cea mai mare frontieră maritimă din Golful Persic, care este întotdeauna gata să coopereze cu țările din regiune pentru asigurarea securității maritime, și care consideră că prezența și intervențiile forțelor transregionale în apele Golfului Persic și ale țărilor învecinate sunt dăunătoare pentru stabilitatea și securitatea regiunii”.

„Este regretabil faptul că, deși aceste țări au rămas tăcute în fața atacurilor teroriste și a sabotării navelor comerciale iraniene în Marea Roșie și apele internaționale, într-o atitudine clară de părtinire politică au exprimat acuzații false împotriva Republicii Islamice Iran, în condițiile în care, dacă aceste țări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmațiile false, ar fi trebuit să le și arate”, a spus Saeed Khatibzadeh.

Potrivit acestuia, „Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-și proteja securitatea și interesele naționale, și va răspunde fără întârziere, cu forță și seriozitate, oricărei eventuale acțiuni hazardate”.

Acest punct de vedere intervine după ce, la finalul săptămânii trecute, un petrolier aflat în Marea Arabiei a fost ținta unui atac cu drone, iar în urma atacului doi membri ai echipajului – un cetățean român și un cetățean britanic – au fost uciși. Nava aparține unei companii al cărei proprietar este un om de afaceri din Israel.

Statele NATO consideră că Iranul ar fi vinovat de atacul cu drone asupra petrolierului. Ministerul de Externe al României l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a-i transmite preocuparea față de acest subiect.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă