7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCum răspunde Ambasada Iranului la acuzațiile privind uciderea unui marinar român

Cum răspunde Ambasada Iranului la acuzațiile privind uciderea unui marinar român

Ambasada Iranului la București a prezentat, luni, 2 august 2021, o declarație a Ministerului Afacerilor Externe de la Teheran, care răspunde acuzațiilor legate de atacul asupra petrolierului Mercer Street în Marea Arabiei.

“Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Saeed Khatibzadeh, și-a exprimat dezacordul profund și a condamnat cu fermitate acuzațiile nefondate făcute de ministrul britanic al Afacerilor Externe împotriva Republicii Islamice Iran, care au fost repetate de către Secretarul de Stat al SUA, în același context, și care conțineau informatii contradictorii, false și provocatoare”, transmite Ambasada Iranului într-un mesaj postat pe Facebook.

Saeed Khatibzadeh a mai declarat că „aceste declarații coordonate conțin în sine fraze contradictorii, în așa fel încât mai întâi, fără a fi furnizate dovezi, este acuzată Republica Islamică Iran, iar apoi se vorbește despre aceasta ca o posibilitate!”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran subliniază că Iranul este “un apărător și susținător al transportului maritim sigur și fara daune în Golful Persic și în apele internaționale, țara cu cea mai mare frontieră maritimă din Golful Persic, care este întotdeauna gata să coopereze cu țările din regiune pentru asigurarea securității maritime, și care consideră că prezența și intervențiile forțelor transregionale în apele Golfului Persic și ale țărilor învecinate sunt dăunătoare pentru stabilitatea și securitatea regiunii”.

„Este regretabil faptul că, deși aceste țări au rămas tăcute în fața atacurilor teroriste și a sabotării navelor comerciale iraniene în Marea Roșie și apele internaționale, într-o atitudine clară de părtinire politică au exprimat acuzații false împotriva Republicii Islamice Iran, în condițiile în care, dacă aceste țări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmațiile false, ar fi trebuit să le și arate”, a spus Saeed Khatibzadeh.

Potrivit acestuia, „Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-și proteja securitatea și interesele naționale, și va răspunde fără întârziere, cu forță și seriozitate, oricărei eventuale acțiuni hazardate”.

Acest punct de vedere intervine după ce, la finalul săptămânii trecute, un petrolier aflat în Marea Arabiei a fost ținta unui atac cu drone, iar în urma atacului doi membri ai echipajului – un cetățean român și un cetățean britanic – au fost uciși. Nava aparține unei companii al cărei proprietar este un om de afaceri din Israel.

Statele NATO consideră că Iranul ar fi vinovat de atacul cu drone asupra petrolierului. Ministerul de Externe al României l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a-i transmite preocuparea față de acest subiect.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Naționala Under-19 a încheiat Turul de Elită cu o victorie în fața Croației! Elevii lui Adrian Dulcea au ratat calificarea la EURO

Selecţionata României Under-19 a încheiat Turul de Elită al Campionatului European de fotbal cu o victorie cu 1-0 obținută în fața Croației, la Varazdin....

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă