13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlertă Un fost avocat FBI va pleda vinovat în supravegherea unui ajutor...

Alertă Un fost avocat FBI va pleda vinovat în supravegherea unui ajutor de campanie al lui Trump

WASHINGTON-Un fost avocat al Biroului Federal de Investigații este de așteptat să pledeze vinovat pentru o acuzație de modificare a unui document folosit pentru a justifica supravegherea unui consilier de campanie Trump, prima acuzație penală care rezultă dintr-o revizuire de lungă durată a acțiunilor anchetatorilor.

Kevin Clinesmith, un avocat care a lucrat cu agenții FBI la unele dintre mandatele de supraveghere împotriva consilierului de politică externă, Carter Page, va pleda vinovat pentru o declarație falsă care implică un e-mail, potrivit documentelor depuse la Curtea Federală vineri.

Page a făcut obiectul unui mandat în baza Legii privind supravegherea informațiilor externe în 2016 și 2017, din cauza suspiciunilor privind contactele sale cu Rusia. Page nu a fost niciodată acuzat de o crimă și investigatorii nu au găsit dovezi de orice coordonare între el și orice agenți ruși în timpul campaniei electorale.

 Citește și Concluziile Raportului Mueller

,, Kevin regretă cu desăvârșire alterarea email-ului. Nu a fost niciodată intenția sa de a induce în eroare Curtea sau pe colegii săi deoarce a crezut că informația pe care se baza era exactă. Dar Kevin înțelege că ceea ce a făcut este greșit și își asumă răspunderea.” A spus avocatul lui Clinesmith.

Acuzațiile au fost aduse de John Durham, un procuror din Connecticut care a fost numit anul trecut de procurorul general Bill Barr pentru a analiza modul în care FBI și Departamentul de Justiție au condus ancheta din 2016 asupra mai multor asociați ai președintelui Trump.

Clinesmith, care a fost apoi asistent general la FBI, este acuzat de modificarea unui e-mail legat de o cerere de reînnoire a unui mandat care solicită aprobarea instanței pentru a-l monitoriza pe Page. Conform documentelor acuzării, agenții FBI i-au cerut lui Clinesmith să afle dacă Page a fost vreodată o sursă pentru o altă agenție guvernamentală.

Clinesmith a transmis e-mailul la un agent FBI și a adăugat fraza “și nu a fost o “sursă” la e-mail, ceea ce face să arate ca acel limbaj a venit de la CIA.

În efectuarea modificării, Clinesmith părea să facă o distincție între o “sursă” CIA și un “contact” bazat pe definițiile agenției.

Statutul de “contact operațional” înseamnă că CIA poate chestiona persoana despre informațiile pe care le deține, dar agenția nu-i poate atribui persoanei să colecteze în mod activ informații, deoarece uneori poate avea alte tipuri de surse. La acea vreme, Page era un om de afaceri care călătorea pe scară largă- făcându-l un potențial valoros de informații pentru CIA.

Clinesmith, în vârstă de 38 de ani, a lucrat la probleme de securitate națională pentru FBI. El a jucat un rol în investigarea modului în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate, precum și în primele etape ale investigației FBI privind ingerința Rusiei în alegerile din 2016 conform Wall Street Journal.

Asta l-a pus în centrul a două investigații explozive din punct de vedere politic ale căror consecințe continuă să zguduie FBI-ul. Clinesmith a intervievat un alt consilier pentru politică externă al campaniei lui Trump, George Papadopoulos, în februarie 2017, la Chicago, potrivit mărturiei din Congres a lui Papadopoulos.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă