24.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalAlegeri parlamentare în Ungaria. După 12 ani, Orban poate pierde puterea

Alegeri parlamentare în Ungaria. După 12 ani, Orban poate pierde puterea

Duminică, 3 aprilie 2022, se desfășoară alegeri parlamentare în Ungaria, în urma cărora se vor atribui cele 199 de mandate din Parlamentul de la Budapesta.

Cea mai importantă urmare a alegerilor ar fi schimbarea titularului funcției de prim-ministru, care va reveni formațiunii care câștigă alegerile. Deși unele sondaje de opinie îl prezintă drept favorit, Viktor Orbán, care a condus Guvernul în ultimii 12 ani, ar putea pierde puterea.

Orbán, care a avut deja trei mandate consecutive, reprezintă partidul Fidesz. El a mai fost premier și între anii 1998-2002. Contracandidatul său este Péter Márki-Zay, reprezentantul unei coaliții formată din șase partide de opoziție. Formațiunea care obține, prin alegerile din 3 aprilie, cel puțin 100 din cele 199 de posturi de parlamentar, va forma Guvernul.

Opt milioane de cetățeni ai Ungariei sunt așteptați la urne în ziua de duminică, 3 aprilie 2022. Secțiile de vot sunt deschise între orele 6 – 19 (ora Budapestei). Circa zece la sută dintre ei ar fi votat până la ora 12. Cetățenii Republicii Ungare care se află pe teritoriul României pot vota la consulatele din București sau Cluj Napoca.

Alegeri parlamentare în Ungaria, într-un moment de gravă criză internațională

Votul de duminică, 3 aprilie 2022, se desfășoară într-un moment de criză internațională. După ce Rusia a atacat Ucraina, Ungaria a devenit una dintre țările în care își caută refugiu civilii din Ucraina. Premierul Orbán a fost criticat pentru poziția sa îngăduitoare față de președintele Putin. De exemplu, Ungaria a refuzat să accepte tranzitul de arme din Occident spre Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...

Tusea și Junghiul, pentru Primăria Capitalei

Bucureștiul ar trebui recunoscut ca unul dintre cele mai rezistente orașe din lume. Capitala noastră continuă să existe, în ciuda torturilor la care a fost...

Cum te pregătești pentru venirea pe lume a copilului? 4 cumpărături esențiale

Odată cu apropierea momentului în care vei naște, trebuie să ai deja cumpărate anumite lucruri esențiale pentru îngrijirea bebelușului. Chiar dacă trebuie să fii...
Ultima oră
Pe aceeași temă