5 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Ajutoare din China pentru Coreea de Nord

Publicaţia japoneză scrie că Beijingul a ordonat agenţiilor de turism chineze să organizeze mai multe călătorii în Coreea de Nord şi încearcă în acelaşi timp să contribuie la rezolvarea penuriei de alimente a ţării vecine şi aliate.

„Având în vedere metodele, procedurile şi alte practici anterioare pentru furnizarea de alimente (…) avem nevoie de mai mult timp pentru a stabili dacă relatarea este demnă de încredere”, a comunicat Lee Sang-min, purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării la conferinţa de presă obişnuită. El a remarcat că un oficial nord-coreean declarase recent într-un interviu că Phenianul are capacitatea de a primi aproximativ 200.000 de turişti, iar discrepanţa între această cifră şi cea menţionată de Asahi Shimbun impune verificări.

Informaţia din presă a apărut în contextul în care Coreea de Nord a refuzat 50.000 de tone de orez oferite de Coreea de Sud prin Programul Alimentar Mondial (PAM). Phenianul nu a acceptat ajutorul din cauza exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene, precizează Yonhap.

Seulul încearcă să confirme poziţia oficială a Coreei de Nord prin intermediul biroului de la Phenian al PAM. Intenţia iniţială a părţii sud-coreene era de a efectua prima livrare de orez din producţia internă în iulie şi să trimită o cantitate suplimentară până în septembrie. Un oficial al ministerului unificării declarase reporterilor că este prea devreme pentru a confirma că obiectivul va fi realizat conform planificării.

Ultima oră
Pe aceeași temă