13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Afganistanul nu se va adresa Adunării Generale a ONU după disputa privind acreditările

Talibanilor le-a fost respinsă cererea

Afganistanul nu se va mai adresa Adunării Generale a Națiunilor Unite, în urma unei dispute privind acreditările dintre talibani și actualul reprezentant al țării la ONU. Potrivit CNN, reprezentantul ONU al Afganistanului, Ghulam Isaczai, ar fi vorbit în fața liderilor mondiali, însă nu a primit aprobarea.

„Acest lucru nu schimbă faptul că reprezentantul Afganistanului rămâne același”, a spus secretarul general al ONU, Stéphane Dujarric.

Săptămâna trecută s-a iscat o dispută legată de acreditări, când talibanii au trimis ONU o cerere de înlocuire a lui Isaczai cu propriul lor reprezentant. Potrivit scrisorii talibanilor, Isaczai nu mai reprezintă Afganistanul. În schimb, a numit-o pe Mohammad Suhail Shaheen drept candidatul grupului militant islamist pentru reprezentare permanentă în New York.

De asemenea, în scrisoare a fost menționat faptul că președintele Mohammed Ashraf Ghani a fost „demis și că țările din întreaga lume nu-l mai recunosc ca președinte”. Isaczai a continuat să pledeze pentru țara sa încă de când talibanii au revenit la putere în Afganistan. Acesta s-a întâlnit cu trimisii străini și chiar a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să facă presiuni asupra talibanilor pentru a forma un guvern mai democratic.

Tot săptămâna trecută, Isaczai a trimis o scrisoare și secretarului general al ONU cu o listă de delegați pentru Adunarea Generală din această săptămână și s-a numit pe el însuși șef al delegației.

Ultima oră
Pe aceeași temă