11.1 C
București
joi, 23 septembrie 2021

A treia ediție Control Day Out: Show-uri live, la iarbă verde, în centrul Bucureștiului

A treia ediție Control Day Out powered by Tuborg Sound va avea loc vineri, 27 iunie, la Verde Stop Arena. Noua ediție îl readuce în România pe nonconformistul artist britanic Tricky, aflat în turneul de promovare a celui mai recent album, False Idols. 

Pe numele său adevărat Adrian Thaws, Tricky s-a făcut remarcat în 1991, prin colaborarea cu Massive Attack la albumul lor de debut, Blue Lines. În 1995, artistul lansează primul album solo, Maxinquaye, un melanj inedit de rap șoptit, vocea mieroasă la Martinei Topley-Bird, beat-uri hip-hop și sample-uri bine alese. Discul, nominalizat la Mercury Prize și votat „albumul anului” de NME, a devenit un punct de referință în cultura muzicală a anilor '90, propulsându-l pe Tricky la rang de vedetă.

De atunci, au urmat nu mai puțin de nouă albume de studio, prin care Tricky a făcut eforturi să se distanțeze de Maxinquaye și imaginea pe care i-a conferit-o presa. De la Pre-Millenium Tension (1996), un disc cu un sound dark și claustrofobic, la Knowle West Boy (2008), în care artistul cu rădăcini jamaicane și ghaneze face dovada etichetei „brown punk” pe care însuși a folosit-o pentru a se descrie.

Cu noul album, False Idols (!K7, 2013), Tricky se întoarce la punctul de plecare, livrând un follow-up spiritual la Maxinquaye, o încercare de a se regăsi muzical. Albumul înglobează colaborări cu Francesca Belmonte, Fifi Rong, Nneka și Peter Silberman (The Antlers). „Nu mă îndoiesc că noul album este mai bun decât Maxinquaye. Sunt mândru de fiecare piesă și nu-mi pasă dacă publicul îl va îndrăgi sau nu. Fac ce am vrut dintotdeauna, ce am făcut încă de la primul album. M-am întors la punctul de plecare”, spune artistul.

Alături de Tricky, pe scenă vor urca artiști de succes precum Chinawoman, When Saints Go Machine, precum și Alexandrina și Fine, it's Pink. 

După ce a umplut până la refuz sala de concerte a clubului Control, Chinawoman revine la București în plin turneu de promovare a noului album, Let's Part in Style, lansat în luna februarie a acestui an. Este al treilea album de studio al artistei canadiene cu origini ruse, ce nu dezminte comparațiile cu Nico, Leonard Cohen, Alla Pugacheva sau Tanita Tikaram. Același sound familar, post-punk minimalist, europop și același timbru vocal inconfundabil, însă Chinawoman reușește să surprindă din nou prin temele alese și nota tragi-comică din piesele sale.

Formația When Saints Go Machine a atras atenția criticilor muzicali în 2011, odată cu lansarea albumului de debut, Konkylie, la casa de discuri scandinavă !K7. În spatele titulaturii criptice se ascund patru artiști din Copenhaga și un mix complicat de influențe: dance, post-punk, experimental electronica, dar și o doză sănătoasă de pop autentic. Rezultatul – un sound care, deși comparat deseori cu The Knife, Caribou sau Arthur Russell, este unic și original precum o scoică (konkylie, în daneză). Recent-lansatul Infinity Pool (!K7, 2013) reprezintă un pas într-o direcție diferită de synthpop-ul molipsitor al release-urilor precedente. Discul este deschis de o piesă în colaborare cu rapper-ul american Killer Mike, iar sound-ul dark electronic îndeamnă la introspecție.

Alexandrina Hristov își prezintă, la Control Day Out, noul material discografic, Flori de Spin. Pe lângă cele patru single-uri apărute deja: Orașul Umbre, Pijamale reci, Flori de spin și Spre sud, albumul conține atât piese mai vechi, cunoscute de public din concerte, precum Avionul de aur, Te simt, Cea mai frumoasă parte din lume, cât și piese noi. Albumul este disponibil în format digital, pe pagina de Bandcamp a artistei și pe majoritatea platformelor digitale de distribuție muzicală.

Născută în Chișinău, Republica Moldova, într-o familie de artiști, Alexandrina Hristov a început să cânte la pian și să compună încă de la vârsta de 8 ani. A urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău – în toată activitatea ei ulterioară, muzica și pictura au rămas strâns legate. Odată cu apariția în filmul lui Paul Cuzuioc, Trois femmes de Moldavie, Alexandrina a atras atenția publicului românesc, mutându-se în București în 2007, unde și-a început activitatea concertistică.

Primul album, Om de lut, apărut în 2009 și conținând hituri ca Printre  Flori, Noi doi, Roule le taxi sau Maria (de leagăn), a fost primit fantastic atât de către publicul larg cât și de media. Deschiderea către genuri muzicale diverse a făcut ca piesele Alexandrinei să fie remixate de artiști de pe scena electronică locală, precum Silent Strike, Matze, Dan Handrabur sau Secuem.

Ieșenii Fine, it's Pink și-au început călătoria muzicală la începutul anului 2013. Primele live-uri au fost sesiuni de cover-uri ce împleteau muzica lor preferată cu căutarea unui sound propriu. Puternic influenţaţi de Sigur Ros, Pink Floyd, Alt J și Radiohead, sound-ul FIP a început să prindă culoare, concretizându-se într-un melanj care împleteşte natural tonalitățile post-rock, trip-hop şi electronic.

Biletele pentru Control Day Out 3 powered by Tuborg Sound pot fi achiziționate în avans, la prețul special de 75 de lei (până în 18 mai), din rețeaua Eventim: magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti & Humanitas şi online pe
 

Ultima oră
Pe aceeași temă