30 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalInițiative G7: SUA își propun să strângă 200 de miliarde de dolari...

Inițiative G7: SUA își propun să strângă 200 de miliarde de dolari pentru a finanța infrastructura în țările în curs de dezvoltare. Contracarează proiectul de miliarde de dolari al Chinei „Belt and Road”

Statele Unite își propun să strângă 200 de miliarde de dolari din fonduri publice și private pe o perioadă de cinci ani pentru a finanța infrastructura necesară în țările în curs de dezvoltare, în cadrul unei inițiative a G7 menită să contracareze proiectul de miliarde de dolari al Chinei „Belt and Road”, a declarat duminică Casa Albă, potrivit Reuters.

Președintele SUA, Joe Biden, va dezvălui planurile, alături de alți lideri ai G7, dintre care unii au dezvăluit deja propriile inițiative separate, în cadrul reuniunii lor anuale care are loc în acest an la Schloss Elmau, în sudul Germaniei.

Din ce în ce mai îngrijorați de China, liderii G7 au prezentat pentru prima dată planurile pentru acest proiect anul trecut și îl lansează acum în mod oficial sub un nou titlu, „Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale”, renunțând în același timp la apelativul „Build Back Better World” (n.r. Construiți din nou o lume mai bună), inventat de Biden în timpul campaniei sale prezidențiale.

Biden va dezvălui mai multe proiecte specifice în cadrul unui eveniment secundar al G7, la care se vor alătura liderii din Marea Britanie, Germania, Japonia, Uniunea Europeană și Canada, promițând să se concentreze pe proiecte care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea sănătății globale, a egalității de gen și a infrastructurii digitale. Va lipsi în mod notabil președintele francez Emmanual Macron, care se alăturase în mod oficial programului chinez de infrastructură.

„Președintele nu se gândește că trebuie să cheltuim dolar pentru dolar față de China… deși, dacă adunăm ceea ce vor anunța SUA și partenerii din G7, ne apropiem destul de mult de această cifră”, a declarat un oficial american de rang înalt reporterilor.

Fondurile ar urma să fie obținute prin granturi și fonduri federale, precum și prin mobilizarea investițiilor din sectorul privat, a precizat Casa Albă, adăugând că sute de miliarde de dolari suplimentare ar putea proveni de la bănci multilaterale de dezvoltare, instituții financiare de dezvoltare, fonduri suverane de investiții și altele.

Inițiativa chineză Belt and Road Initiative (BRI), lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, implică inițiative de dezvoltare și investiții în peste 100 de țări, cu o serie de proiecte care includ căi ferate, porturi și autostrăzi.

Oficialii de la Casa Albă spun că planul lui Xi de a crea o versiune modernă a străvechii rute comerciale a Drumului Mătăsii a oferit puține beneficii tangibile pentru multe țări în curs de dezvoltare, locurile de muncă de top revenind lucrătorilor chinezi.

Biden va evidenția mai multe proiecte emblematice, inclusiv un proiect de dezvoltare solară de 2 miliarde de dolari în Angola, cu sprijinul Departamentului Comerțului, al Băncii de Export-Import a SUA, al firmei americane AfricaGlobal Schaffer și al dezvoltatorului de proiecte american Sun Africa.

Împreună cu membrii G7 și cu UE, Washingtonul va oferi, de asemenea, asistență tehnică în valoare de 3,3 milioane de dolari Institutului Pasteur din Dakar, în Senegal, în timp ce acesta dezvoltă în această țară o instalație flexibilă de fabricare a mai multor vaccinuri la scară industrială, care poate produce în cele din urmă COVID-19 și alte vaccinuri.

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va aloca, de asemenea, până la 50 de milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru noul fond global de încurajare a îngrijirii copiilor al Băncii Mondiale, un proiect menit să abordeze deficitul de infrastructură adecvată pentru îngrijirea copiilor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:01:02

Al doilea rezervor de combustibil erupe ca o minge de foc în Cuba

O explozie a avut loc duminică (7 august) la un al doilea rezervor de combustibil din principala unitate de stocare a petrolului din Cuba,...
00:00:56

VIDEO – Oficialii de la Kremlin: „Forțele ucrainene bombardează centrala nucleară”

Kremlinul a declarat că țările occidentale cu influență asupra Ucrainei ar trebui să facă presiuni asupra Kievului pentru a înceta bombardarea centralei nucleare din...

Influencerii vor fi verificați de ANAF

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, anunță controale la influencerii care obțin venituri de pe rețelele sociale. "Probabil că luna viitoare, la conferința de presă, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă