-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăInternaționalAfghanistanInițiativa lui Macron: misiune europeană comună în Afganistan

Inițiativa lui Macron: misiune europeană comună în Afganistan

Emmanuel Macron, președintele Franței, își dorește să existe cât mai curând o misiune europeană comună pentru Afganistan.

Mai multe ţări europene lucrează la deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan, care să le permită ambasadorilor lor să se întoarcă în ţară, a declarat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron.

Statele Unite şi alte ţări occidentale şi-au închis ambasadele şi şi-au retras diplomaţii în momentul în care talibanii au capturat Kabul.

„Ne gândim la o organizaţie între mai multe ţări europene… o locaţie comună pentru europeni, care să permită ambasadorilor noştri să fie prezenţi”, a declarat Macron reporterilor la Doha înainte de a se îndrepta către Jeddah, în Arabia Saudită.

Macron vrea această misiune europeană în Afganistan, în ciuda reticenței SUA și a altor state de a recunoaște regimul taliban

SUA şi statele europene sunt reticente în a recunoaşte oficial talibanii ca lideri ai Afganistanului, acuzându-i că nu respectă angajamentele de incluziune politică şi etnică.

„Acesta este un alt demers, nu este o recunoaştere politică sau un dialog politic cu talibani”, a spus Macron adăugând că este încă nevoie să fie rezolvate problemele de securitate, conform Ziarul Financiar.

Într-o declaraţie în urma discuţiilor cu talibanii în urmă cu o săptămână, Uniunea Europeană a sugerat că ar putea deschide o misiune în ţară în viitorul apropriat.

„Delegaţia UE a subliniat că posibilitatea de a stabili o prezenţă minimă la Kabul va depinde direct de situaţia de securitate, precum şi de deciziile autorităţilor de facto care să permită UE să asigure protecţie adecvată a personalului şi a spaţiilor sale”, a spus instituţia.

Franţa a anunţat vineri separat că a efectuat o misiune de evacuare în Afganistan cu ajutorul Qatarului, scoţând peste 300 de persoane, majoritatea afgani, din ţară.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE va ajuta Kievul cu 1.2 miliarde de euro în criza cu Rusia

UE îşi propune să ajute Kievul cu un pachet de asistenţă financiară în valoare de 1.2 miliarde de euro pentru a atenua efectele conflictului...

Biden promite că va trimite mai multe trupe americane în România

Președintele SUA ia în considerare trimiterea a mii de trupe, nave de război și avioane în țările baltice și în Europa de Est, ca...
00:00:56

Rusia acuză Occidentul că escaladează tensiunile cu „isterie”

Kremlinul a acuzat luni (24 ianuarie) Statele Unite și aliații săi de escaladarea tensiunilor Est-Vest cu „isterie”. NATO plănuiește să întărească forțele de...
Ultima oră
Pe aceeași temă