„Nu pune STOP vieții! Pune STOP poluării! Alege viața fără poluanți organici persistenți!” este sloganul activitățile de informare din acest an cu privire la efectele nocive ale poluanților organici persistenți (POP).
Poluanții organici persistenți sunt substanțe chimice toxice, de origine naturală sau artificială, rezistente la degradarea chimică, fotolitică și biologică, care se acumulează în ecosistemele terestre și acvatice, unde pot persista chiar și mii de ani, cu efecte negative asupra mediului și sănătății umane. România a semnat, în 2001, la Stockholm, Convenția privind poluanții organici persistenți, al cărei obiectiv este reducerea impactului acestora asupra sănătății umane și mediului înconjurător.
Care sunt și ce produse conțin substanțele?
- Produse pentru protecția plantelor: Diclor-difenil-tricloretanul (DDT), aldrin, dieldrin, clordan, toxafen, heptaclor, mirex, endrin.
- Produse chimice industriale: Bifenili policlorurați (PCB), hexaclorobenzen (HCB).
- Produse secundare: Dioxine și furani, generate neintenționat în timpul proceselor de ardere sau producției de anumite substanțe chimice.
În 2023, această lista a fost extinsă cu noi substanțe chimice, care prezintă diferite niveluri de risc pentru sănătatea oamenilor și a ecosistemului.
Emisiile de POP sunt în scădere
Introducerea în legislațiilor naționale a normelor Conveniției de la Stockholm a dus la o scădere considerabilă, între 2005 și 2021. În România, s-a raportat o reducere cu 15% a hexaclorobenzenului (HCB), cu 49% a policlorobifenililor (PCB), cu 72% a dioxinelor și furanilor (PCDD/PCDF) și cu 8% a hidrocarburilor aromatice policiclice (PAH).
Anual, Institutul Național de Sănătate Publică supraveghează nivelul acestor substanțe interzise în alimentele destinate sugarilor. Rezultatele analizelor au arătat că alimentele au concentrații foarte scăzute, care nu pun în pericol sănătatea copiilor.
Contactul cu astfel de poluanți poate afecta sănătatea umană, prin creșterea riscului de boli cardiovasculare, disfuncții endocrine, risc crescut de cancer, tulburări de reproducere, imunodeficiențe, tulburări neurologice, genotoxicitate și malformații congenitale.
Recomandări pentru reducerea expunerii la POP:
- Informați-vă și acționați responsabil: Citiți etichetele produselor chimice și respectați instrucțiunile de folosire.
- Nu lăsați la îndemâna copiilor astfel de produse și evitați expunerea lor.
- Nu ardeți deșeurile: Arderea produce fum toxic care poluează aerul.
- Mențineți o dietă echilibrată: Reduceți consumul de grăsimi animale.
- Alegeți bunuri de larg consum sigure: Evitați produsele cu substanțe ignifuge.
- Nu achiziționați produse chimice necontrolate: Utilizați alternative naturale pentru combaterea dăunătorilor.
- Reciclați produsele care conțin POP: Baterii, echipamente electronice, ulei, mobilier, medicamente expirate etc.