Această diminuare vine în contradicție cu extinderea gamei de modele la ambele uzine
Producția de automobile în România a înregistrat un recul semnificativ în luna aprilie, semnalând o continuare a tendinței descrescătoare, observate încă de la începutul anului. Cele două mari uzine autohtone, Dacia și Ford Otosan, au produs împreună 44.264 de vehicule, potrivit datelor profit.ro, în scădere cu 12,9% față de aceeași lună din 2024, când erau fabricate peste 50.000 de unități.
Această diminuare vine în contradicție cu extinderea gamei de modele la ambele uzine. La Mioveni, Dacia a început integrarea SUV-ului Bigster în procesele de fabricație, în timp ce Ford Otosan din Craiova a adăugat la portofoliu noile versiuni ale modelelor Puma și Courier.
Totuși, datele lunii aprilie arată că Dacia a produs 26.572 de autoturisme, ceea ce înseamnă o scădere de 3,7% comparativ cu anul trecut. În același timp, fabrica Ford din Craiova a înregistrat un declin mult mai accentuat, de 23,8%, cu 17.692 de vehicule produse, incluzând atât autoturisme, cât și vehicule comerciale ușoare.
În ansamblu, în primele patru luni ale anului, producția auto națională a ajuns la 179.987 de unități, marcând o scădere de 11,65%, comparativ cu perioada similară din 2024. Contextul european tensionat, cu o cerere auto în scădere și presiuni tot mai mari din partea Comisiei Europene în privința emisiilor, pune o frână semnificativă în planurile industriei auto locale.
Dacia a fabricat, până la final de aprilie, 102.384 de autoturisme, în scădere cu 13% față de anul trecut. La Ford Otosan, producția a coborât la 77.603 unități, cu 9,7% mai puțin decât în primele patru luni din 2024. În aceeași perioadă a anului trecut, fără aportul noilor modele, producția combinată depășea deja 200.000 de unități.
Scăderile semnalate sugerează un semnal de alarmă pentru industria auto românească, care încearcă să se adapteze cerințelor tot mai stricte ale pieței europene, într-un context economic volatil.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube