11 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Scandal la ICR. Funcționari din Londra trimit bani la București

În Marea Britanie, românii sunt cea mai numeroasă comunitate străină, după aceea a polonezilor. Ca și alte țări, și România are la Londra un Institut Cultural, care ar trebui să lucreze în beneficiul comunității românești.

Din păcate însă, imaginea ICR Londra este umbrită de critici formulate chiar de membri ai comunității românești din Regatul Unit. Evident, criticile sunt formulate sub protecția anonimatului, întrucât membrii comunității românești au nevoie de relații bune cu oficialii pe care guvernul de la București îi trimite la Londra, iar din acest motiv românii din Regatul Unit evită să intre în conflict direct cu funcționarii statului român.

Totuși, românii din Marea Britanie reclamă faptul că directoarea interimară a ICR Londra, Magda Stroe, ar fi încălcat legea și ar fi adus prejudicii financiare statului român.

“Directorul interimar de la Institutul Cultural Român din Londra, Magda Stroe, este femeia care, de 13 ani, este uitată la post la Institutul Cultural Român din Londra. A venit la post în 2003 ca simplu referent relații pentru un mandat de 4 ani. Însă, din 2007 (…), această femeie nu s-a mai lăsat dusă de la post. Iar din vara lui 2018 este coordonatorul misiunii, director interimar la ICR Londra. Și asta pentru că … chipurile nu s-a găsit nicio persoană care să fie numită director. Iar Stroe a tot sperat și tot speră să fie numită director (…). Din 2007 – culmea ironiei – i se prelungește mandatul din an în an! Culmea, Magda Stroe a reușit unica performanță de a sta la post mai mult decât oricine altcineva, mai mult și decât orice ambasador”, semnalează un mesaj trimis, către redacția ziarului “România liberă”, de românii aflați în Marea Britanie.

Potrivit deontologiei jurnalistice, am transmis, către ICR Londra, săptămâna trecută, o serie de întrebări, menite să clarifice în ce măsură acuzațiile împotriva Magdei Stroe au o bază reală. Până acum, ICR Londra nu ne-a oferit niciun răspuns.

Acuzațiile legate de ICR Londra sugerează că s-ar fi acordat foloase necuvenite (termenul folosit de românii din Marea Britanie este mult mai grav) “pe la toate conducerile ICR care s-au tot perindat, dar si pe la diverse doamne din conducerea Ministerului Afacerilor Externe”, pentru ca Magda Stroe să fie menținută ca director interimar al ICR Londra și să-și păstreze anumite beneficii financiare.

“Un simplu calcul: salariul său ca referent relații din 2003 până în 2018 era de 3.000 euro lună. La care se adaugă încă 1.500 euro, bani pe care îi lua pentru sot că o însoțea la post la Londra. Deci, practic salariul său era de 4.500 euro.  Deci timp de 15 ani Magda Stroe a acumulat 4.500 euro / lună x 15 ani = 67.500 euro în total! Iar, de un an și jumătate, de când coordonează activitatea la Institutul Cultural Român din Londra salariul său a fost mărit cu înca 1.000 euro / luna. Adică acum ia 5.500 euro / lună. Calculând iar, în ultimele 17 luni a luat 93.500 euro! Aproape 100.000 de euro în mai puțin de 2 ani! Făcând un calcul final: 67.500 euro (bani din salariul pe 15 ani) + 93.500 euro (bani câștigati în ultimele 15 luni) = 161.000 euro în total bani acumulați în 13 ani de când e plecată și uitată la post! Cine mai câștigă atâția bani?”, se întreabă românii din Marea Britanie.

Faptul că un funcționar al statului român, trimis în misiune în străinătate, primește salariu pentru această activitate este absolut firesc, în condițiile în care el își îndeplinește corect sarcinile de serviciu.

Din păcate, ICR Londra este acuzat că își desfășoară activitatea în mod deficitar. De exemplu, în decembrie 2015, adică exact acum patru ani, Cornelia Paloș, producătoarea filmului românesc ”Brâncuși din eternitate”, înscris la acel moment în competiția BAFTA (cel mai important concurs de film din Regatul Unit) deplângea faptul că ICR Londra a refuzat să găzduiască prima vizionare a acestui film.

Drept urmare, prima vizionare a filmului dedicat celui mai important sculptor român s-a desfășurat în sala de evenimente a …Institutului Cultural Bulgar din Londra.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă