21.1 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternațional"Home Routing" restricționează colectarea de dovezi pentru aplicarea legii, avertizează Europol

„Home Routing” restricționează colectarea de dovezi pentru aplicarea legii, avertizează Europol

Într-un document de poziție publicat recent, Europol trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care Tehnologiile de Îmbunătățire a Confidențialității (PET) utilizate în Home Routing (n.r. modificare a specificațiilor GSM originale, care a schimbat modul în care mesajele SMS de intrare sunt tratate de rețelele de telecomunicații mobile) reprezintă o provocare serioasă pentru interceptarea legală a informațiilor în contextul investigațiilor judiciare și al aplicării legii.

Documentul examinează problemele create de Home Routing pentru agențiile de aplicare a legii în îndeplinirea atribuțiilor lor și prezintă posibile căi pentru protejarea și menținerea capacității forțelor de aplicare a legii de a proteja cetățenii și de a investiga infractorii.

Ce este Home Routing?

Home Routing permite unui furnizor de servicii de telecomunicații să continue să ofere servicii unui client în timpul călătoriilor internaționale. Acest lucru înseamnă că atunci când un client călătorește în străinătate, comunicările lor (apeluri, mesaje și date) sunt procesate în continuare prin rețeaua de origine, în loc să fie procesate prin rețeaua țării vizitate.

Ca urmare, furnizorul de servicii în țara străină nu poate livra date de comunicare autorităților de aplicare a legii la cererea judiciară, dacă furnizorul de servicii de acasă a activat Home Routing.

Odată ce Home Routing este implementată, nu mai este posibilă interceptarea niciunui suspect care utilizează o cartelă SIM străină.

Această problemă apare atât atunci când un străin folosește o cartelă SIM străină în altă țară, cât și atunci când cetățenii sau rezidenții folosesc o cartelă SIM străină în propria țară.

Singura excepție în prezent este atunci când un furnizor de servicii de acasă (căruia pot fi trimise ordine de interceptare națională) are încheiat un acord de cooperare care dezactivează PET în Home Routing cu furnizorul de servicii dintr-o altă țară.

Care sunt principalele probleme cu Home Routing?

Criminalii sunt conștienți de această lacună și au abuzat de ea pentru a evita autoritățile. Aceasta creează un dezechilibru între criminali și forțele de ordine, ale căror capacități în acest moment nu le permit să-și îndeplinească atribuțiile cu care societatea i-a învestit.

În cazul Home Routing, nu se poate intercepta peste granițe.

În schimb, poate fi emisă o Cerere Europeană de Investigare, dar răspunsul poate dura până la 120 de zile, ceea ce este prea mult în cazul în care este necesară interceptarea de urgență.

Dezbaterea Home Routing

Prin acest document de poziție, Europol dorește să deschidă dezbaterea asupra acestei probleme tehnice, care în prezent împiedică în mod sever capacitatea autorităților de aplicare a legii de a accesa dovezi cruciale.

Trebuie găsită o soluție care să permită autorităților naționale să intercepteze în mod legal comunicările unui suspect în teritoriul lor, fără a împiedica în mod disproporționat comunicările securizate.

Documentul oferă elemente cheie care ar trebui luate în considerare ca parte a răspunsului societal, analizând aspecte operaționale, tehnice, de confidențialitate și politici.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă