Guvernul român analizează o ordonanță de urgență care vizează modificarea legislației privind creditarea, după ce Comisia Europeană a constatat o transpunere neconformă a Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit imobiliar.
Modificările vor afecta autorizarea brokerilor de credite și a dezvoltatorilor imobiliari din alte state membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană a semnalat că România nu a respectat corect prevederile Directivei europene privind libertatea de stabilire și prestare a serviciilor.
Autoritățile române nu au oferit întreprinzătorilor străini libertatea de a se stabili și de a presta servicii pe piața locală conform cerințelor europene. Ca urmare, Guvernul trebuie să adopte măsuri pentru a facilita activitatea acestora în România.
Modificări semnificative în legislația privind intermediarii de credite și dezvoltatorii imobiliari
Printre modificările propuse se numără ajustarea reglementărilor referitoare la intermediarii de credite, care, potrivit noii reglementări, vor trebui să obțină autorizații și să se înscrie în registrele naționale doar dacă au sediul în România.
Astfel, companiile străine vor fi autorizate în țara lor de origine și vor putea desfășura activități în România doar prin notificare prealabilă către autoritatea competentă din statul lor de origine.
De asemenea, modificările prevăd că dezvoltatorii imobiliari străini nu vor mai fi obligați să se înscrie în registrul ANPC, cu excepția celor care au sediul în România.
Reguli noi pentru intermediarii de credite din România care operează în alte state UE
Un alt punct important al noilor reglementări se referă la intermediarii de credite cu sediul în România, care vor fi obligați să informeze Autoritatea Națională pentru Consumatori (ANC) înainte de a-și desfășura activitatea în alte state membre ale Uniunii Europene. Aceștia vor putea începe activitatea într-o altă țară europeană după o lună de la notificarea către autoritățile competente.
În prezent, în registrele ANPC sunt înscriși aproximativ 1.000 de intermediari persoane juridice și 400 de persoane fizice autorizate (PFA) care activează în domeniul creditării.
Noile reglementări vor intra în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.