15.4 C
București
vineri, 9 iunie 2023
AcasăPoliticăGuvernul a lămurit situația accesului în mall-uri. Ce noi restricții și excepții...

Guvernul a lămurit situația accesului în mall-uri. Ce noi restricții și excepții sunt de la prezentarea certificatului digital

Hotărârea de guvern adoptată luni de guvern prin care se prevedeau noi restricții și excepții de la prezentarea certificatului digital în instituții publice și mall-uri, decise anterior de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a fost publicată în Monitorul Oficial, potrivit hotnews.ro.

Astfel, certificatul verde devine obligatoriu pentru intrarea în mall sau spații comerciale, excepție făcând persoanele care merg să se vaccineze, dacă sunt asigurate fluxurile separate.

Pentru serviciile publice comunitare care funcționează în centrele și parcurile comerciale, accesul este permis și persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau test negativ.

Noi excepții de la prezentarea certificatului digital pentru accesul în mall-uri

Astfel, în mall-uri vor avea acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu unele excepții.

„Accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor”, a fost propunerea CNSU.

Categoriile exceptate care nu vor fi supuse la noi restricții pentru accesul în instituții publice centrale și locale

O altă măsură vizează „exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

De asemenea, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care suspendă activitățile cu prezență fizică și în școlile și grădinițele private și cea privitoarea la măsurile de protecție la slujbele religioase, la procesiuni și în muzee, în cadrul noilor restricții luate.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă