3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoGuvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cere Rusiei să restituie Tezaurul României

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cere Rusiei să restituie Tezaurul României

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, vrea să informeze comunitatea internațională, inclusiv Parlamentul European, despre situația Tezaurului României, trimis în Rusia în Primul Război Mondial și pe care Rusia nu l-a mai restituit.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a redeschis discuția despre Tezaurul României, care a rămas în Rusia în anii Primului Război Mondial și pe care, ulterior, Rusia a refuzat să-l restituie. Isărescu a vorbit despre acest subiect la un simpozion organizat de BNR sub titlul “Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”. Simpozionul s-a desfășurat la data de 20 noiembrie 2023.

“Anul acesta, în luna decembrie, se împlinesc 107 ani de la evacuarea la Moscova a Tezaurului României. Începând din anul 1991 BNR a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problematicii Tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de URSS. În acest an ne-am propus organizarea mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internațional, că România are un drept de creanță deplin valabil din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a precizat că BNR deține dovezi incontestabile despre valorile pe care Regatul României le-a încredințat, doar pentru a le pune la adăpost, Imperiului Țarist. “Mă refer la documentele originale, reunite în dosarul special, care se păstrează în seiful Guvernatorului BNR, încă din anul 1922. Dosarul a fost predat din mână în mână, de la un guvernator la altul, ca o dovadă a hotărârii BNR de a recupera bunurile ce îi aparțin. Sunt 166 de documente oficiale, elaborate de Guvernul român, Guvernul rus, Banca Națională și de reprezentanții diplomatici străini implicați în evenimente. Pentru ca aceste documente să fie accesibile și corect înțelese, le-am prezentat atât în ediții de documente și studii, cât și la sesiunile de comunicări și în expozițiile organizate an de an. De fiecare dată, am reconstituit cadrul istoric în care au avut loc evenimentele, respectând adevărul istoric, percepția obiectivă a faptelor și spiritul critic, însoțit de echilibru în interpretarea informațiilor”, a precizat Mugur Isărescu.

Una dintre instituțiile care va fi informată despre Tezaurul României va fi Parlamentul European. În acest scop, BNR va colabora cu europarlamentarul Eugen Tomac. Eurodeputatul Tomac a fost și el prezent la simpozionul BNR. Tomac a subliniat că problema “Tezaurului României sechestrat la Moscova” trebuie să ajungă pe agenda Uniunii Europene.

“România este singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat. Pe lângă tezaurul Băncii Naționale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus și întregul tezaur cultural. La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecțiile de artă publice și private, colecțiile Academiei Române, chiar și bijuteriile Reginei Maria, precum și arhivele principalelor instituții ale statului: Consiliul de Miniștri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranța statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceți domnești, panaghiarele lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Neamț, Epitaful de la Cozia (1936) și multe alte cărți vechi, picturi valoroase, precum și portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria națiunii române a fost dusă la Moscova”, explică Eugen Tomac. “Situația Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european. El trebuie făcut cunoscut și promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă”, afirmă Eugen Tomac.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...

România vrea să utilizeze dar și să fabrice tehnologii verzi, anunță președintele Iohannis

"România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum...
Ultima oră
Pe aceeași temă