14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFSLI: Ministrul Educaţiei face o eroare gravă

FSLI: Ministrul Educaţiei face o eroare gravă

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ministrului Educaţiei, doamna Ecaterina Andronescu, să retragă de urgenţă ordinul privind planul de şcolarizare 2019-2020. Considerăm că, în acest moment, ministrul Educaţiei face o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau şcoli profesionale, părinţi şi cadre didactice. În plus, sunt colegi de-ai noştri, din cadrul liceelor, afectaţi direct, pentru că vor fi obligaţi să intre în restrângere de activitate, ceea ce înseamnă că, cel puţin unii dintre ei, vor rămâne fără posturi”, au transmis, miercuri, repreentanţii FSLI.

Potrivit acestora, ordinul privind planul de şcolarizare 2019-2020 emis în cursul zilei de marţi,  28.05.2019, de Ministerul Educaţiei Naţionale, prevede crearea a 57.000 de locuri la şcolile profesionale, cu 26.000 de locuri în plus faţă de anul şcolar în curs.

”Discuţiile între reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar, pe tema dezvoltării învăţământului profesional şi dual în România, au avut loc de nenumărate ori şi s-a precizat de fiecare dată că pentru aceasta este necesar să se ţină cont de solicitările concrete ale operatorilor economici. Suntem într-un moment în care s-au încheiat toate acţiunile de promovare a  liceelor şi şcolilor profesionale şi duale realizate prin târgurile de ofertă educaţională organizate în perioada 6 – 17 mai a.c. în toată ţara. De asemenea, ne aflăm în plină perioadă de desfăşurare a etapelor de mobilitate a personalului didactic, deci solicitările pentru ocuparea catedrelor din unităţile de învăţământ au fost deja înaintate inspectoratelor şcolare”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”în dispreţ faţă de argumentele aduse de reprezentanţii FSLI şi faţă de avizele Comitetelor Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS), doamna ministru Ecaterina Andronescu promovează un ordin cu cifre de şcolarizare nerealiste şi discriminatorii, obligând elevi cu medii sub 5 să meargă spre învăţământul profesional şi dual, condiţie neprecizată de nicio metodologie, deci ilegală”. 

“Este o strategie complet greşită să se taie clasele de liceu şi să le înfiinţezi la şcolile profesionale cu câteva zile înainte de terminarea cursurilor pentru clasele a VIII-a, fără să faci o analiză completă, în condiţiile în care nimeni nu ştie dacă există, în primul rând, solicitări ale agenţilor economici pentru locurile propuse. (…) Trebuie precizat un lucru esenţial: operatorii economici au solicitat, până la data de 23 noiembrie 2018, şcolarizarea elevilor în învăţământul dual şi profesional, cifrele solicitate de aceştia nefiind în concordanţă cu cele din planul de şcolarizare propus pentru anul şcolar 2019-2020. Suntem de acord cu o creştere a numărului de clase în şcolile profesionale, dar după un plan care să răspundă nevoilor reale şi actuale ale pieţei muncii, nu să ajungem apoi în situaţia în care aruncăm în câmpul muncii absolvenţi care nu au unde să lucre

Acesta afirmă că singura măsură care trebuie luată este retragerea OMEN Nr.4057/2019  şi modificarea cifrelor de scolarizare, aşa cum au fost discutate şi aprobate în  Comitetele Locale de Dezvoltare a Parteneriatului Social şi comunicate inspectoratelor şcolare şi MEN.

Anterior, şi reprezentanţii Federaţiei ”Spiru Haret” au cerut retragerea ordinului respectiv, apreciind că cifrele de şcolarizare promovate vor conduce la creşterea abandonului şcolar.

 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă