12.2 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Franța consideră prematură ridicarea MCV pentru România și Bulgaria

„Din punctul de vedere al Franţei, MCV trebuie menţinut, dat fiind că obiectivele de referinţă stabilite pentru fiecare dintre cele două ţări nu au fost pe deplin atinse”, se arată în documentul citat de news.ro.

Raportul aminteşte că MCV a fost conceput ca un mecanism provizoriu, care ar fi urmat să expire odată ce cele şase criterii de referinţă pentru Bulgaria şi cele patru criterii de referinţă pentru România ar fi fost îndeplinite într-o manieră satisfăcătoare.

Dacă este general admis că, fără MCV, voinţa politică a guvernelor de a pune în operă reformele nu ar fi fost aceeaşi, România şi Bulgaria nu au progresat în acelaşi ritm şi nici într-o maniieră lineară.

Documentul precizează că, în cazul Bulgariei, concluzia Comisiei Europene a fost că progresele realizate în contextul MCV sunt suficiente pentru a fi considerate  în conformitate cu angajamentele asumate de Bulgaria în momentul aderării, recomandând încheierea MCV.  În cazul României, aprecierile au fost mai puţin pozitive, Comisia remarcând că dinamica refomei a dispărut în cursul lui 2017 şi că instutţiile importante trebuie să facă împreună dovada ataşamentului puternic faţă de independenţa justiţiei şi faţă de lupta anticorupţie, subliniind că  ”este imperativ ca aceste recomandări să fie apllicate dacă se doreşte ca procesul de reformă să fie reluat şi să se avanseze către ridicarea MCV” .

„Franţa consideră încă prematură ridicarea MCV, inclusiv pentru Bulgaria, estimând că progresele reale nu pot fi realizate doar prin angajamente politice ”, se arată în document.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă