9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInternaționalForțele NATO din Kosovo cercetează un incident armat din zona de nord...

Forțele NATO din Kosovo cercetează un incident armat din zona de nord a provinciei

Forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo au declarat luni că investighează un incident armat în zona de nord unde tensiunile sunt la nivel ridicat, îndemnând la calm după ce Serbia și-a trimis șeful armatei în zona de frontieră ca răspuns.

Incidentul de duminică seară a avut loc în Zubin Potok, un oraș din nordul Kosovo, unde etnicii sârbi locali au pus baricade pe drumuri în ultimele două săptămâni.

Forțele de menținere a păcii, cunoscute sub numele de KFOR, au declarat că incidentul a avut loc în imediata apropiere a uneia dintre patrulele lor, implicând persoane necunoscute. O declarație a precizat că nimeni nu a fost rănit și că „lucrăm pentru a stabili toate faptele”, potrivit alephnews.ro.

Forțele NATO din Kosovo cercetează un incident armat din zona de nord a provinciei pentru a preveni escaladarea conflictului

Kosovo rămâne un potențial punct fierbinte în Balcani, la mulți ani după războiul din 1998-1999 care s-a încheiat cu intervenția NATO.

„Este important ca toate părțile implicate să evite orice retorică sau acțiuni care pot provoca tensiuni și escalada situația. Ne așteptăm ca toți actorii să se abțină de la demonstrații de forță provocatoare și să caute cea mai bună soluție pentru a asigura siguranța și securitatea tuturor comunităților.”, a declarat KFOR într-un comunicat.

Premierul sârb Ana Brnabic: Kosovo este „în pragul unui conflict armat”

Situaţia din Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade într-o nouă amplificare a tensiunilor, este „în pragul unui conflict armat”, a avertizat miercuri prim-ministrul sârb, Ana Brnabic, relatează AFP.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, cu toţii împreună, pentru a încerca să menţinem pacea. Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei”, capitala Kosovo, a declarat Ana Brnabic la o conferinţă cu ONG-uri sârbe,

Cu o populaţie majoritar albaneză, fosta provincie sârbă care numără 1,8 milioane de locuitori şi-a declarat în 2008 independenţa, pe care Serbia nu o recunoaşte. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autorităţile locale, într-un moment în care Pristina vrea să-şi exercite suveranitatea asupra întregului său teritoriu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:34

VIDEO. Un grup de extremă dreapta francez protestează față de moartea unui adolescent

Aproximativ 200 de membri și simpatizanți ai grupărilor de extremă dreapta s-au alăturat vineri seara (1 decembrie) unui protest la Paris, în urma uciderii...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...
00:00:33

VIDEO. Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia

Un protestatar cu un steag palestinian și-a dat foc vineri (1 decembrie) în fața consulatului israelian din Atlanta, Georgia, au anunțat autoritățile. Persoana, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă