Ministrul Finanțelor a explicat că decizia de a reduce drastic acest fond, vine în contextul presiunilor pentru menținerea unui deficit bugetar controlat
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat că fondul de rezervă bugetară pe anul 2025 a fost redus considerabil, ajungând la doar câteva sute de milioane de lei, față de miliarde disponibile anul trecut. Oficialul a precizat că banii existenți sunt alocați, în principal, pentru organizarea alegerilor și pentru situații de forță majoră.
Într-un interviu acordat Hotnews, ministrul a explicat că decizia de a reduce drastic acest fond, vine în contextul presiunilor pentru menținerea unui deficit bugetar controlat. „Nu ne putem încadra în 7% deficit, dacă în fiecare zi găsim motiv pentru a suplimenta bugetul”, a subliniat Tánczos Barna.
Declarația vin pe fondul unor cheltuieli record făcute anul trecut de Guvernul Ciolacu. Potrivit Europa Liberă, în perioada septembrie 2023 – octombrie 2024, Executivul a cheltuit 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă, reprezentând aproximativ 11% din întregul buget pe 2024. Această sumă depășește totalul cheltuit prin fondul de rezervă de toate guvernele României din ultimii 15 ani la un loc.
Ce este fondul de rezerva și cum ar trebui folosit?
Potrivit Legii 500/2002 , fondul privind rezerva bugetară aflată la dispoziția Guvernului, trebuie să fie utilizat pentru finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute, alocate prin hotărâri guvernamentale. Însă, în ultimul an, această practică sa transformat într-un mecanism de alocare discreționară a banilor către diverse instituții, evitând procesul de rectificare bugetară, care presupune mai multă transparență și aprobări parlamentare.
Reducerea semnificativă a fondului de rezervă pentru 2025 indică o schimbare de strategie la Ministerul Finanțelor, dar ridică și semne de întrebare legate de capacitatea de a reacționa la situații neprevăzute. Fără o rezervă consistentă, în cazul unor crize economice sau sociale, Guvernul ar putea fi nevoit să apeleze la împrumuturi sau să facă tăieri drastice în alte domenii.
Scăderea drastică a sumelor din fondul de rezervă ar putea avea implicații majore asupra economiei. În cazul unor calamități naturale, crize energetice sau probleme economice neprevăzute, statul nu va avea suficiente resurse pentru a interveni rapid. De asemenea, lipsa unei rezerve financiare ridică probleme și pentru autoritățile locale, care depind de aceste alocări pentru cheltuieli urgente.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube