1.4 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalFără bani: Companiile de televiziune libaneze sunt aproape de colaps, în timp...

Fără bani: Companiile de televiziune libaneze sunt aproape de colaps, în timp ce hoții de cablu prosperă: „Când era multă corupție, erau mulți bani”

Duopolul de telecomunicații din Liban, obișnuia să-și aloce majoritatea cheltuielilor pentru salarii, chirie și infrastructură, scrie Reuters.

Acum, veniturile au scăzut, iar cel mai mare cost pentru Alfa și Touch este motorina pentru generatoarele de energie pe care o folosesc pentru a rula rețeaua de telecomunicații care scârțâie.

„Încercăm să gestionăm criza fără să luăm în seamă problemele pe termen lung sau să vedem care sunt soluțiile generale, deoarece suntem distrași de treburile zilnice”, a declarat ministrul Telecomunicațiilor Johnny Corm pentru Reuters.

În timp ce operatorii globali de telecomunicații concurează pe oferte pentru abonați sau pentru construirea de rețele 5G, firmele de telefonie mobilă din Liban, se concentrează pe chestiuni mai banale, cum ar fi oprirea furtului regulat al cablurilor lor de rețea.

„În fiecare zi are loc un jaf”, a spus Corm. „S-a ajuns în punctul în care contactăm primăriile pentru a cere ajutor pentru că serviciile de securitate nu mai au capacitatea”.

Anul trecut, când rețeaua electrică aflată în dificultate era aproape pe picioare, combustibilul generatorului a reprezentat 7% din cheltuielile sectorului telecomunicațiilor. Se estimează că va crește la două treimi din buget în acest an, a spus ministrul. De asemenea, se estimează că salariile vor scădea la 10% din costuri de la o treime.

Corm a spus că companiile au trebuit să revizuiască prețurile pentru a continua să funcționeze.

Cu toate acestea, orice ajustare a prețurilor necesită aprobarea cabinetului, a spus el, ceea ce adaugă complicații, deoarece miniștrii nu s-au întâlnit de trei luni pe fondul unei dispute privind o anchetă asupra exploziei uriașe din portul Beirut din 2020.

Întreruperea internetului și semnalele slabe ale telefoniei mobilule afectează sistemul. Dar, Corm a sugerat că perspectivele pentru orice îmbunătățire sunt sumbre, până la jumătate dintre angajații celor două firme nereușind să se prezinte la serviciu. Pentru unii, salariile nici măcar nu acoperă costurile de transport.

Veniturile din telecomunicații erau în scădere înainte de criză, a spus Corm, o scădere pusă adesea pe seama corupției.

„Când era multă corupție, erau mulți bani”, a spus el. „Astăzi nu au mai rămas bani”.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ilie Năstase despre Djokovic: „Trebuia să se vaccineze”

Ilie Năstase, unul dintre cei mai buni jucători de tenis români, a comentat cazul lui Novak Djokovic. Năstase a vorbit despre această situație într-o...

Extinderea Canalului Suez se va termina în iulie 2023

Un proiect de extindere a unor părți ale Canalului Suez este de așteptat să fie finalizat după doi ani de lucrări, în iulie 2023,...
00:01:36

Prințul Harry contestă decizia guvernului Britanic privind securitatea familiei sale

Prințul Harry al Marii Britanii contestă decizia guvernului conform căreia nu ar trebui să primească protecție din partea poliției atunci când se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă