8.5 C
București
duminică, 23 martie 2025
AcasăEconomieBănci & AsigurăriFalimentele firmelor de asigurări înghit miliarde de lei, plătite de statul român

Falimentele firmelor de asigurări înghit miliarde de lei, plătite de statul român

Falimentul celor două companii, care dominau piața RCA, a scos la iveală probleme structurale grave în sistemul de supraveghere financiară

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a efectuat până la sfârșitul anului 2024 plăți de aproximativ 2,6 miliarde de lei (circa 520 de milioane de euro) către păgubiții City Insurance și Euroins, însă alte aproape 200.000 de cereri de plată sunt încă în așteptare.

Decizia definitivă de faliment pentru Euroins, luată de Curtea de Apel pe 11 februarie 2025, a declanșat un termen-limită de 3 luni pentru depunerea cererilor de plată. Astfel, creditorii de asigurări ai fostului lider RCA trebuie să trimită solicitările la FGA până pe 11 mai 2025.

Totuși, pentru cei ale căror drepturi de creanță se nasc ulterior acestei date, termenul de 90 de zile curge din momentul apariției dreptului de despăgubire, conform Legii nr. 213/2015.

Potrivit datelor transmise de FGA la solicitarea HotNews.ro, la 31 decembrie 2024 mai erau de soluționat 32.746 cereri pentru City Insurance, dintr-un total de 264.392. Dintre acestea, aproximativ 20.000 sunt cereri ale Biroului Asiguratorilor Auto, pentru dosare de Carte Verde, iar 166.965 cereri pentru Euroins, dintr-un total de 238.431.

FGA estimează că până la sfârșitul anului 2025 va soluționa toate cererile pentru City Insurance și aproximativ 90% dintre cererile pentru Euroins. Cu toate acestea, finalizarea depinde de completarea documentației de către păgubiți și de soluționarea litigiilor în instanță.

În 2024, FGA a achitat 1,28 miliarde de lei către păgubiții City Insurance și Euroins, dintr-un total de 2,6 miliarde de lei de la momentul deschiderii falimentelor.

Falimentul celor două companii, care dominau piața RCA, a scos la iveală probleme structurale grave în sistemul de supraveghere financiară. City Insurance a rămas fără autorizație în 2021, iar Euroins a urmat același traseu în 2023, ambele având deficite masive de capital.

FGA a avertizat că, deși termenul de soluționare a cererilor este estimat pentru 2025-2026, nu se poate vorbi de o „ultimă plată”, atâta timp cât apar noi cereri și procese pe rol. În fiecare lună se înregistrează peste 1.300 de cereri noi, inclusiv pentru falimente mai vechi, precum Astra și Carpatica.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Iranul a desfășurat noi sisteme de rachete pe trei insule strategice din Golf. Împotriva cui vor fi folosite

Gardienii Revoluției (trupe paramilitare de elită ale Iranului) au dezvăluit noi sisteme de rachete desfășurate pe trei insule strategice din Golf, capabile, după cum...
Ultima oră
Pe aceeași temă