11.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Factori de risc la Marea Neagră. Noile rachete ale Armatei pot fi scăpate de sub control

Armata Română urmează să cumpere un sistem de instalații mobile de lansare de rachete antinavă (SIML), în valoare de circa 200 de milioane de euro fără TVA, care va fi instalat pe țărmul Mării Negre și va fi sub comanda Statului Major al Forțelor Navale. Ziarul “România liberă” a mai scris despre acest program militar, care este controversat din punct de vedere politic și economic întrucât achiziția nu se va realiza în urma unei licitații, cum se obișnuiește în Uniunea Europeană, ci direct din Statele Unite, printr-un acord de tip “Guvern la guvern”.

Pentru a derula acest program, Ministerul Apărării Naționale a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se renunță la procedura de licitație (proiect despre care deja am scris) precum și un proiect de Lege care, imediat după aprobarea acestei HG, ar urma să aprobe achiziția SIML direct din Statele Unite.

Proiectul de lege are câteva detalii foarte importante. Unul dintre ele este cel financiar. Astfel, legea estimează prețul noului program de înzestrare la 200 de milioane de euro fără TVA, în condițiile în care, în vechea variantă a programului (care se dorește a fi anulată), prețul era mai mic: 137 de milioane de euro fără TVA.

Un alt aspect menționat în proiectul de lege este cel legat de riscurile militare. Textul elaborat de MApN recunoaște “gradul ridicat de risc pe care îl presupune instruirea, operarea și mentenanța unui sistem nou de armă”. Astfel, proiectul de lege arată că personalul care fi pus să lucreze pe viitoarele instalații de lansare trebuie să primească sporuri financiare peste cele cuvenite militarilor obișnuiți, sporuri care să compenseze “factori de risc precum prezența radiațiilor electromagnetice în diferite spectre, lucrul cu elemente de muniții și încărcături explozive, expunerea la factori de mediu dificili, prezența riscului de lansare accidentală în cazul unor vicii de comunicare – coordonare”.

 

“În funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări capacitatea de reacție imediată a Forțelor Navale, de a consolida poziția strategică a României la Marea Neagră”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

 

Ce riscuri vor aduce aceste noi modele de rachete?

Proiectul de lege indică factori de risc precum prezența radiațiilor electromagnetice în diferite spectre, lucrul cu elemente de muniții și încărcături explozive, expunerea la factori de mediu dificili, precum și prezența riscului de lansare accidentală în cazul unor vicii de comunicare – coordonare.

 

Ce avantaje avem dacă vom cumpăra rachete de la americani?

În România se va crea o facilitate de mentenanță, iar în cazul unei acțiuni de luptă, dirijarea noilor rachete se face pe baza datelor furnizate de avioane fără pilot și, mai ales, de sateliți, cum sunt cei de care dispun Statele Unite.

 

 

Necesitatea unor baterii de coastă, cu rol defensiv, plasate pe litoralul Mării Negre, care să compenseze forța insuficientă a navelor de luptă ale României, este clară.

Dar procedura de achiziție dorită acum de MApN, care exclude ofertele din statele membre UE și alege automat un furnizor din SUA, este controversată. Prețul acceptat la acest moment de statul român este mai mare decât cel estimat acum doi ani, iar nu în ultimul rând, aceste sisteme de lansate vor aduce riscuri importante în funcționare. Poate că, dacă noile arme erau cumpărate prin licitație, prețul ar fi fost mai mic, iar caracteristicile tehnice ar fi fost mai bune.

Aspectul financiar fusese semnalat, acum câteva zile, în exclusivitate pentru ziarul nostru, de vicepreședintele companiei franceze MBDA, Didier Philippe.

„Avem de-a face cu o încălcare flagrantă a reglementărilor UE în domeniul competiției, care cel mai probabil va atrage penalități. Este de neînțeles atitudinea MApN, care propune din nou o procedură de achiziție de tip guvern la guvern împovărătoare pentru România: costuri cu 45 % mai mari decât inițial (creștere de la 137 la 200 de milioane de euro), plata integrală în avans și fără offset, ceea ce lasă din nou industria locală fără sprijin”, sublinia Didier Philippe.

Amintim că, dintre firmele care au trimis oferte la prima procedură de achiziție, MBDA fusese cea mai aproape de a obține contractul.

Totuși, proiectul de lege elaborat acum de Ministerul român al Apărării anunță și un beneficiu pentru industria românească. Astfel, dacă se cumpără SIML din Statele Unite, pe teritoriul României se va înființa, prin participare industrială, o „facilitate de mentenanță” care va asigura întreținerea și modernizarea ulterioară a acestor sisteme de rachete antinavă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă