O alianță de dreapta condusă de partidul “Frații Italiei”, la cârma căruia se află Giorgia Meloni, a obținut o majoritate clară în viitorul parlament, potrivit exit poll-urilor.
Datele exit-poll arată că coaliția de dreapta a câștigat între 41 și 45% dintre voturile exprimate, în timp ce coaliția de stânga a obținut 25-29% din voturi, notează Reuters.
Legea electorală din Italia favorizează grupurile care reușesc să creeze pacte înainte de scrutin, oferindu-le un număr supradimensionat de locuri în comparație cu numărul de voturi.
Rezultatele complete sunt așteptate la începutul zilei de luni (n.r. 26 septembrie 2022).
Dacă se confirmă, rezultatul ar încununa o ascensiune remarcabilă pentru Meloni, al cărui partid a obținut doar 4% din voturi la ultimele alegeri naționale din 2018, dar care de data aceasta ar urma să devină cea mai mare grupare din Italia, cu 22,5-26,5%.
În calitate de lider al celui mai mare partid din alianța câștigătoare, ea a devenit și prima femeie prim-ministru al Italiei, însă transferul de putere este în mod tradițional lent și ar putea dura câteva săptămâni până când noul guvern va depune jurământul.
Meloni, în vârstă de 45 de ani, minimalizează rădăcinile post-fasciste ale partidului său și îl prezintă ca pe un grup conservator tradițional. Ea s-a angajat să susțină politica occidentală privind Ucraina și să nu își asume riscuri nejustificate în ceea ce privește a treia economie ca mărime din zona euro.
Primele alegeri naționale de toamnă din Italia din peste un secol au fost declanșate de luptele interne dintre partide, care au dus la căderea guvernului de largă uniune națională al premierului Mario Draghi în iulie.
Italia are o istorie de instabilitate politică, iar viitorul prim-ministru va conduce cel de-al 68-lea guvern al țării din 1946 și se va confrunta cu o serie de provocări, în special cu creșterea costurilor energiei și cu vânturi economice tot mai puternice.
Rezultatul votului a fost urmărit cu emoție și în capitalele europene și pe piețele financiare, având în vedere dorința de a păstra unitatea în relațiile cu Rusia și preocupările legate de muntele de datorii descurajator al Italiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!