13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiExclusiv RL. Statuile Regelui Ferdinand se înalță din nou în Basarabia

Exclusiv RL. Statuile Regelui Ferdinand se înalță din nou în Basarabia

Toate cele cinci statui ale Regelui Ferdinand, ridicate în Basarabia în anii României Mari, dar vandalizate sau distruse în perioada comunistă, sunt acum refăcute pe vechile lor poziții, în mijlocul satelor românești din Republica Moldova.

Autorul acestei campanii a fost cunoscutul avocat basarabean Iulian Rusanovschi. Prin eforturile acestuia, ale sponsorilor și ale comunităților locale, în perioada anilor 2016 – 2018 au fost refăcute statuile din Nisporeni, Ialoveni, Țepilova Mare, Rezina și Varnița, precum și alte monumente românești de pe teritoriul istoric al Basarabiei.

 

Regele Ferdinand străjuiește granița istorică a României

Dintre cele cinci busturi ale Regelui Ferdinand, ultimul care a fost reinaugurat este cel din localitatea Varnița, situată la doar câțiva kilometri de Nistru, chiar pe linia de demarcație dintre Republica Moldova și așa-zisa republică transnistreană.

Ceremonia din satul Varnița s-a desfășurat sâmbătă, iar slujba de resfințire a monumentului a fost oficiată de IPS Veniamin Goreanu, episcopul Basarabiei de Sud.

Guvernul Republicii Moldova nu a avut un reprezentant oficial la acest eveniment. Cu toate acestea, la ceremonie a participat Orchestra Model a Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, iar garda de onoare a fost asigurată de un detașament de carabinieri – aceștia fiind militarii de elită ai Republicii Moldova.

Ambasada României din Republica Moldova a fost reprezentată de atașatul apărării, militar și aero, colonelul Cristi Ladaniuc. Din rațiuni de protocol, acesta nu a venit, la Varnița, în uniformă, ci în civil.

 

Casa Regală a României nu a onorat invitația

Un element inexplicabil pentru organizatorii evenimentului din Basarabia a fost absența oricărui reprezentant al Casei Regale a României, deși invitația la ceremonie fusese transmisă, la București, cu multă vreme înainte.

Unul dintre momentele speciale, încărcat de semnificație, al acțiunii de la Varnița a fost cel în care organizatorii prevăzuseră intonarea Imnului Național.

Prezentatoarea a rostit simplu: “Rugăm să onorăm Imnul de Stat”. La acest îndemn, fanfara militară a Ministerului de Interne de la Chișinău a interpretat Imnul Național al Republicii Moldova. Iar apoi, după o pauză de doar câteva secunde, fără un ordin explicit, militarii din Basarabia au interpretat, impecabil, Imnul Național al României, “Deșteaptă-te, române!”.

După slujba de sfințire a monumentului, ce a fost făcută de P.S. Veniamin Goreanu, episcop al Basarabiei de Sud ce ține canonic de Biserica Ortodoxă Română, împreuna cu cei doi preoți, dintre care protopopul misionar Mihai Zvoraste, trimis al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, gazdele și oaspeții au spus câteva cuvinte și au depus flori la baza soclului monumentului, totul în acordurile solemne ale fanfarei militare.

“România este singura țară din lume care este înconjurată de români, pentru că și la nord, și la est, și la sud, trăiesc acum români care, din cauza împrejurărilor istorice, nu mai fac parte din țara noastră. Noi ne rugăm la fiecare slujbă pentru unitatea românilor”, a subliniat, la Varnița, Episcopul Veniamin Goreanu.

După cum se știe, Regele Ferdinand, suveran al României între anii 1914 – 1927, nepotul de frate al Regelui Carol I și tată al Regelui Carol al II-lea, a fost unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai istoriei naționale, de numele acestuia legându-se făurirea României Mari, la data de 1 Decembrie 1918. Nu întâmplător, campania de restaurare a statuilor din Basarabia ale Regelui Ferdinand se finalizează în anul Centenarului Marii Uniri.

Dar pentru a împlini acest vis istoric, un milion de români au murit în anii 1916-1919, fie în lupte, fie din cauza războiului.

 

Monumentul Regelui Ferdinand, prins în cleștele istoriei

Bustul de la Varnița, reinaugurat sâmbătă, 15 septembrie 2018, fusese ridicat inițial  în anul 1939. Imediat după ocuparea Basarabiei de către URSS, în anul 1940, bustul a dispărut, iar militarii Armatei Române, care au recucerit Basarabia în anul 1941, l-au căutat zadarnic, până în Transnistria. Mai târziu, în anul 1945, soclul de piatră al fostului monument de la Varnița a fost și el demolat. Ca o reparație istorică peste timp, bustul Regelui Ferdinand – o remarcabilă realizare artistică – a fost realizat în bronz de un sculptor de origine rusă din Chișinau, Veaceslav Jiglitchi.

Acum, bustul Regelui Ferdinand se înalță în curtea Școlii de Arte din satul Varnița, pe un splendid soclu din piatră masivă de Cosăuți, pe care au fost săpate, spre veșnică aducere aminte, numele câtorva zeci de eroi ai Armatei Române, căzuți în Basarabia în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

„Sperăm să fie un singur stat pentru toți românii”

„Suntem bucuroși că am putut restabili acest monument, pentru că el reprezintă trecutul și viitorul nostru”, a explicat sponsorul acestei acțiuni, Alexandru Antoci.

„Sperăm să fie un singur stat pentru toți românii!”, a subliniat profesoara de istorie Zinaida Botnaru, directoarea adjunctă a liceului de la Varnița.

La ceremonia de sâmbătă, ea a rememorat, câteva momente de care se leagă numele Regelui Ferdinand. Astfel, la 1 Decembrie 1918, Basarabia, Bucovina și Transilvania “s-au întors în sfârșit la ele acasă”, iar Regele Ferdinand a fost supranumit „Întregitorul”.

„Nu se domnește asupra unui popor pentru sine, ci pentru acel popor”, spunea Regele Ferdinand. Așa se face că, după Marea Unire de la 1918, suveranul a realizat reforma agrară, împroprietărind peste 1,4 milioane de țărani, cărora le promisese acest lucru pe front, în zilele dramatice ale anului 1917. În anul 1923, Constituția proclamată de Regele Ferdinand a transformat România într-un stat democratic, iar în anul 1924 s-a aprobat Legea Învățământului, prin care școala primară, de șapte clase, a devenit obligatorie și gratuită.

Avocatul Iulian Rusanovschi, inițiatorul refacerii monumentelor naționale

Campania de refacere a statuilor Regelui Ferdinand a început pe 24 iulie 2016, la inițiativa lui Iulian Rusanovschi – un tânăr român din Basarabia, fost președinte al Asociației Studenților Creștin Ortodocși (ASCOR) din Republica Moldova, licențiat al Facultății de Drept din Chișinău și al Facultății de Teologie de la Iași.

“Toate cele cinci busturi din Basarabia ale Regelui Marii Uniri au fost ridicate, în perioada interbelică, din banii locuitorilor așezărilor în care acestea au fost amplasate, pentru a-l eterniza pe cel care le-a oferit pământ, libertate, demnitate. Numele eroilor români sunt acum înscrise pe soclul statuii Regelui Ferdinand, pentru că, fără jerfta lor, nu am fi la Varnița astăzi, nu am fi creștin ortodocși și, probabil, nici n-am mai vorbi limba română”, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă