15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiEXCLUSIV RL: SOS! La Constanța se îngroapă istoria!

EXCLUSIV RL: SOS! La Constanța se îngroapă istoria!

Vestigiile orașului antic Tomis sunt incluse în Repertoriul Arheologic Național, acestea fiind dovezi arheologice ale valului colonizator grec ce s-a desfășurat între secolele VI-IV î.Hr. și la noi în țară. De asemenea, pământul ascunde aici și straturi de perioadă clasică și resturi importante din perioada romană și bizantină. Perimetrul vechii cetăți este delimitat și astăzi de rămășițele zidurilor de incintă de circa trei metri grosime cu porți și turnuri de apărare ridicate în sec. III. În perioada antică întreaga peninsulă era ocupată, ceea ce face ca orice proiect de investiție în zonă să fie controversat.

 

 Prof. univ. Ioan Carol Opriș : „Tomis – un brand al nobilei istorii constănțene!”

 FOTO: ing. MIRCEA STOIAN

În calitate de arheolog expert și președinte în exercițiu al Comisiei Naționale de Arheologie, prof. univ. dr. Ioan Carol Opriș a declarat pentru România Liberă că în mod clar autoritățile locale de la Primăria Constanța, cele județene de la Consiliul Județean Constanța, precum și toate persoanele private dornice să facă investiții în Peninsula orașului trebuie să cunoască faptul că toate imobilele ce se află înscrise în perimetrul dintre Str. Mircea cel Bătrân – Bd. Ferdinand – Aleea Lupeni – Str. Traian – Str.

Termele Romane stau peste un sit arheologic de categorie A, respectiv peste orașul antic Tomis. Acesta adaugă că în mod necesar toate lucrările de construcție se fac obligatoriu cu cercetare arheologică preventivă anterioară, iar la faza de execuție cu supraveghere arheologică, după avizarea prealabilă a Comisiei Naționale de Arheologie: „Este un standard legal, nenegociabil și care trebuie aplicat ca atare. Așa va fi mai bine înțeles și protestul îndreptățit al colegilor noștri de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța”.

Domnul profesor recomandă de asemenea ca aceste prevederi legale să fie reținute și introduse ca normă în programele partidelor care propun cetățenilor candidați în Constanța. Patrimoniul arheologic al Constanței este unul absolut excepțional, neregenerabil și trebuie tratat cu maximă seriozitate: „Sunt convins că toți constănțenii și-ar dori și în orașul lor ceea ce pot vizita în alte orașe care stau deasupra celor antice grecești în Bulgaria, cel mai aproape la Varna sau la Nesebar. Implicațiile turistice sunt enorme și pot atrage, pe viitor, cu o politică bine țintită, inclusiv statutul de capitală culturală pentru oraș. Pentru asta trebuie ca edilii să asculte și să respecte pe specialiști și să nu uite nicicum că sunt concetățenii lui Publius Ovidius Naso, care îi privește gânditor de pe soclu. Inscripțiile din epocă romană vorbesc despre orașul ”prea strălucitor”. Dacă nu se mai vede mai nimic din el astăzi, înseamnă că avem o mare problemă”.

În prezent, vestigiile sunt neglijate de autoritățile locale. Conform prof. Ioan Carol Opriș, descoperirea porții de nord-est în săpăturile arheologice din ultimii ani cere o intervenție publică locală viguroasă pentru conservare in situ și muzeificare: „Este o descoperire excepțională, una la o sută de ani, dar zace sub bălării și gunoaie”. Și alte proiecte nu reușesc să fie puse în operă de mai multe decenii încoace, cum ar fi restaurarea Edificiului cu Mozaic, restaurarea și punerea în valoare a mormântului pictat de lângă Irish Pub, restaurarea și regândirea muzeală a pieței Ovidiu și a Muzeului de Arheologie așteaptă toate o altă generație de politicieni, sensibili, educați și care să își iubească cu adevărat orașul.

 

Întrucât am vrut să aflu mai multe detalii despre acest caz m-am deplasat la Constanța unde am luat legătura cu două persoane care îmi puteau oferi mai multe informații. Mircea Stoian este inginer și fotograf. El a colaborat de mai mult timp și cu Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța prin realizarea de fotografii aeriene pentru această instituție. Acesta se recomandă și ca „locuitor al cetății”, stând într-un bloc foarte aproape de centrul istoric al Constanței.

 

Sorin Belu : „Este vorba de un P+4. Va fi o clădire de birouri!”

 

Conform activistului Belu Sorin, care a fost prezent în cadrul ședinței Comisiei II când s-a discutat proiectul, este vorba de construirea unui imobil de tip P+4 care va afecta inclusiv peisagistic zona. În cadrul ședinței acesta a adus mai multe argumente împotriva construirii acestuia, dar nu au fost ascultate. Acestea includ faptul că în zonă se afla un vechi parc care avea o importanță istorică pentru oraș și faptul că obturează vederea spre clădirile istorice: fostul Palat Regal (actualul Tribunal), Cercul Militar, Colegiul Mihai Eminescu și intrarea spre Piața Ovidiu.

 

Ing. Mircea Stoian: „Joi seara, în 23 ianuarie, am văzut de la geam desfășurarea lucrărilor. Era prezentă și Poliția”

 

FOTO: ing. MIRCEA STOIAN 

 

De asemenea, am luat legătura cu Sorin Belu, un activist de mediu și pentru drepturile animalelor din Constanța, foarte activ și implicat în problemele cu care se confruntă orașul. El a avut de-a lungul timpului mai multe inițiative, printre care una desfășurată în data de 11 august 2018 prezenta transformarea orașului Constanța din ultimii ani, lansându-le constănțenilor o întrebare deschisă: „Evoluție sau involuție?”. Conform acestuia, acest proiect este dovada că situația s-a înrăutățit de atunci.

Sorin Belu a fost de față joi seara când s-au început excavările și a filmat desfășurarea lucrărilor: „Lucrările au început după ce se întunecase, nu era nici măcar lumină, decât cea a excavatorului și drept urmare în cazul în care ar fi fost un arheolog la fața locului nu s-ar fi putut realiza o supraveghere eficientă”. În filmare apare cum se extrăgea pământul din zona și a fost distribuită masiv și făcând valuri pe rețelele sociale atrăgând astfel atenția asupra fenomenului.

Mircea Stoian a aflat de pe Facebook și, locuind în aproprierea zonei, a putut urmări de la balcon desfășurarea lucrărilor din acea seară.

 

Sorin Belu: „Vineri a avut loc un eveniment anunțat pe rețelele de socializare”

 

Vineri a avut loc lângă șantier un eveniment anunțat pe rețelele de socializare care a mobilizat o grămadă de cetățeni să participe pentru a-și manifesta dezacordul față de acest proiect. Conform lui Belu Sorin la eveniment au participat peste 100 de persoane care au format o „horă” în jurul gropii excavate.

FOTO: ing. MIRCEA STOIAN

Cu toate acestea, a doua zi, sâmbătă, au reînceput lucrările, semn că mesajul cetățenilor nu fusese luat în seamă. Conform lui Sorin Belu, cineva a postat deja pe Facebook un videoclip la ora 11 dimineața și mai multe persoane, printre care și acesta, s-au deplasat pentru a se convinge dacă informația este reală.

Mircea Stoian a venit și el în acea zi la locul șantierului, unde a observat că în intervalul 14-18, cât timp a fost prezent au plecat 15 basculante cu pământ.

 

Belu Sorin: „Locul unde s-a aruncat pământul se află la ieșirea dinspre vest!”

 

FOTO: SORIN BELU

 

Conform lui Mircea Stoian, sâmbătă un grup de cetățeni au urmărit o basculantă și au văzut că pământul era aruncat în afara orașului, ei nereușind să ajungă la locul precis, acesta fiind situat pe un drum agricol.

Luni, Belu Sorin și mai multe persoane s-au deplasat în locul unde fuseseră depozitate tonele de pământ și toți cei prezenți acolo au constatat prezența unor artefacte arheologice ceramice periclitate de contextul istoric. Conform acestuia era prezent și un arheolog din cadrul Muzeului Județean de Istorie care a fost chemat să constate.

FOTO: SORIN BELU 

 

Procuratura a intervenit. Scandalul continuă!

 

Situația la Constanța se schimbă de la o zi la alta și, pe moment, în favoarea istoriei. Lucrările distructive în zona sitului arheologic au fost oprite.

Conform Info-Sud-Est anunțul întreruperii lucrărilor a fost făcut pe Facebook de deputatul Stelian Ion care a făcut plângere în acest sens, iar informația a fost confirmată pentru Mediafax de Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Este prima și până la acest moment singura victorie a societății civile în fața unui proiect de investiție ce a distrus iremediabil o parte a spiritului tomitan.

 

Decebal Făgădău: “Din punct de vedere politic, unii vor să fure startul campaniei electorale.”

 

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a vorbit ieri, în fața jurnaliștilor despre subiectul care a răscolit opinia publică locală.

“Mă bucură foarte mult că am văzut societatea civilă implicată și interesată. Decojesc acum de interesul politic și vă spun că încurajez și apreciez foarte mult această implicare a societății civile. Mi-aș fi dorit, în schimb, ca ea să fi fost prezentă în toate etapele acestui proiect, din 2003. Spun anul 2003, pentru că atunci un arhitect român de renume mondial a elaborat PUZ Peninsulă”, a spus primarul Constanței.

Conform PUZ-ului, în zona cu pricina se poate construi o clădire cu mai multe niveluri, în speță opt etaje. Cu toate acestea autoritățile locale au impus investitorului construirea unei clădiri cu numai patru etaje, dar și un Plan Urbanistic de Detaliu.

“Aceasta a fost elaborată după un parcurs de câțiva ani. Hotărârea a fost aprobată în septembrie 2018, dar procesul efectiv a fost demarat dacă nu mă înșel, în 2013. După care a obținut avize, un nou certificat de urbanism. A obținut aviz de la Mediu pe perioadă nedeterminată, de la ENEL, de la RAJA, de la Comunicații, Distrigaz, de la Ministerul Culturii, apoi de la autoritățile locale adresă de imobil, avizul Comisiei de Circulație, o analiză în Comisia Tehnică, avizul Comisiei de Patrimoniu, acordul vecinilor, viză cadastru, a elaborat un studiu istoric.”, a spus primarul.

În 17 octombrie 2016 a fost prezentat un raport de informare și consultare publică pe tema acestei investiții. “După ce a intrat în vigoare hotărârea de aprobare a PUD, în 2018, a depus cerere și a obținut și certificat de urbanism, obținut în 6 decembrie 2018. A solicitat un nou aviz de la Direcția Județeană de Cultură. Aviz cu condiții și înainte de eliberarea autorizației și ulterioare; descărcarea arheologică, statul major general. În data de 18 septembrie 2019 obține autorizația de construire, valabilă 12 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 36 de luni.” a spus primarul, prezentând o scurtă listă mult mai lungă de proceduri despre care spune că au fost întocmai respectate.

“Nu am să-mi reproșez nimic din punct de vedere legal. Nici mie, nici echipei mele. Noi am respectat cu sfințenie tot ce spune legea. Ba mai mult, am cerut ca avizul Ministerului Culturii să fie ștampilat pe fiecare pagină”, a conchis primarul.

Acesta a mai spus că în acest moment e controlată toată documentația legată de imobilul care a inflamat opinia publică din Constanța. Decebal Făgădău a vorbit însă și din punct de vedere politic despre acest subiect: “Din punct de vedere politic, unii vor să fure startul campaniei electorale. Unii vor să manipuleze, iar alții, și mai rău mint!”

 

Cele mai citite

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă