8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. Imobil – bombă cu ceas în Centrul Istoric al Capitalei; Nicușor...

EXCLUSIV. Imobil – bombă cu ceas în Centrul Istoric al Capitalei; Nicușor Dan și Arafat, impasibili. Om controversat din administrația Oprescu, reactivat de actualul primar

Conductă de apă, țeavă de gaze și cablu de alimentare cu energie electrică, amplasate, în această ordine, de sus în jos, suprapuse, la un imobil ridicat cu încălcarea prevederilor autorizației de construcție, în Centrul Istoric al Capitalei, dar autoritățile își pasează responsabilitatea, în timp ce vecinii proprietarului care și-a ridicat vila stau fără utilități publice.

În zona Centrului Istoric al Capitalei, la adresa Strada Popa Tatu, nr. 66, de mai bine de un deceniu, un proprietar construiește și modifică rețelele de utilități publice, după bunul-plac, în timp ce autoritățile publice locale și centrale par să trateze problema cu indiferență.

S-a ajuns la situația în care o vilă impunătoare a fost ridicată în locul unei case de sub 50 metri pătrați, cu o mansardă.

Nicușor Dan vorbește la lansarea candidatului USR Sector 3 pentru funcţia de primar al sectorului în București, 21 Ianuarie 2024. Inquam Photos/Saul Pop

Printre altele, pomii au fost plantați peste conducta de alimentare cu gaze naturale.

Potrivit vecinilor proprietății cu pricina, rădăcinile unui copac au avariat conducta, ceea ce a dus la o scurgere de gaze.

Alimentarea a fost atunci sistată, iar proprietarul care construia fără autorizație a realizat un nou traseu de gaze.

Utilitățile, la canal

În prezent, în același canal, au fost amplasate, una peste alta, conducta de apă, cea de gaze și cablul de curent, în condițiile în care se pot observa și pierderi de apă.

Noua construcție a fost ridicată în anul 2011, potrivit locatarilor din zonă, în timp ce autorizația de construcție a fost eliberată un an mai târziu, când primar general al Capitalei era Sorin Oprescu.

Nici Sorin Oprescu, nici Gabriela Firea și, acum, nici Nicușor Dan nu au făcut nimic pentru a opri lucrările ilegale, care se transformă într-un pericol public.

Autorizația de construcție, emisă după ce erau deja efectuate lucrări la adresa de pe Strada Popa Tatu a fost dată de inginerul Tudora Ocnaru, din Primăria Municipiului București (PMB).

Tot aceasta a emis și o a doua autorizație de construire pentru același imobil.

Surse din cadrul PMB au precizat, pentru “România liberă” că femeia care ar fi emis mai multe autorizații controversate, sub administrația Sorin Opescu, ar fi fost readusă în primărie, cu toate că are vârstă de pensionare, de către actualul edil-șef, Nicușor Dan.

Tăcere din partea Primăriei Capitalei

Am solicitat PMB date despre situația actuală a imobilului ridicat ilegal și despre angajarea Tudorei Ocnaru.

Până la închiderea ediției, nu am primit niciun răspuns.

Menționăm că a trecut o săptămână de la transmiterea solicitării noastre.

Vom publica răspunsul PMB, atunci când îl vom primi.

Cezar Osiceanu, proprietarul unui imobil situat în acceași curte cu cel ridicat ilegal, a sesizat în repetate rânduri autoritățile locale și centrale, însă fără rezultat.

Într-un răspuns pentru Osiceanu, Direcția de Poliție Locală și Control din cadrul PMB recunoaște neregulile de la imobilul menționat.

Cezar Osiceanu susține că nici Sorin Oprescu, nici Gabriela Firea și nici Nicușor Dan nu au făcut nimic pentru a rezolva problema.

Acum, Osiceanu spune că a depus plângere penală pe numele lui Nicușor Dan, pentru că edilul nu acționează în vederea eliminării unui pericol public.

Proprietarul casei de lângă imobilului ilegal a rămas fără gaze din 22 martie 2021 și fără apă din 28 decembrie anul trecut, la locuința sa.

Cetățeanul s-a adresat și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București Ilfov, însă instituția a pasat responsabilitatea către furnizorii de utilități.

Osiceanu a transmis și o scrisoare deschisă către șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Raed Arafat.

Printre altele, lui Arafat i s-a semnalat:

“În fapt în Str. Popa Tatu nr 66 Sector 1, București, numitul Bordei Romeo a:

– realizat ilegal un imobil parter, etaj și mansardă în anul 2011 înainte de primirea Autorizației de construire de la Primăria Municipiului București din anul 2012 care prevedea doar parter și mansardă 

– amplasat imobilul peste rețeaua comună de canalizare 

– modificat ilegal traseele rețelelor generale și  interioare de apă, canal, curent și gaze încălcând normele cu privire la distanțele între acestea. 

Prin modificarea ilegală a căminelor de apă și racord și a rețelelor aferente au fost încălcate avizele de amplasament acordate condiție de nulitate absolută a acestor avize

– amplasat peste rețelele generale și interioare de utilități aflate în subteran la 50-70 cm adâncime copaci care au înălțimi între 3 și 8 metri înălțime și ale căror rădăcini sunt la 1-3 metri adâncime.

Aceste rădăcini au avariat instalația de gaze a imobilului meu în 25.03.2023 ceea ce era să producă o explozie și un incendiu fapt constatat de către ISU. 

Aceleași rădăcini au avariat în trei locuri diferite rețeaua de apă interioară modificată illegal, astfel încât apa pentru care ApaNova a emis facturi în valoare de 60 mii RON din anul 2019 și până în prezent, doar 40 mii Ron în 2023, s-a scurs peste rețelele de gaze și curent amplasate sub cea de apă”.

Nici măcar impozitul nu este plătit în prezent pentru întreaga suprafață construită.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă