15.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

EUROPOL Prima zi de acțiune de referință împotriva propagandei online teroriste de dreapta

La Ziua Acțiunii s-au alăturat un total de 28 de parteneri internaționali: Australia, Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Regatul Unit și Departamentul de Poliție din New York.

Zilele de acțiune de trimitere se bazează pe trimiterea de către Europol și unitățile specializate din țările partenere a propagandei teroriste către furnizorii de servicii online care sunt responsabili de evaluarea conținutului pentru a stabili orice potențială încălcare a condițiilor lor de serviciu. Printre articolele menționate s-au numărat:

  • conținut terorist și extremist de dreapta;
  • material produs sau care favorizează organizații de dreapta interzise;
  • materiale produse și diseminate referitoare la atacuri relevante de dreapta, cum ar fi texte, videoclipuri, fișiere audio, publicații, imagini și conturi de socializare.

În timpul Zilei de acțiune a recomandărilor, părțile implicate au revizuit procesul de trimitere, de la detectarea conținutului terorist până la semnalizarea acestuia către furnizorii de servicii online (OSP). Un număr total de 1 038 articole a fost evaluat pentru trimiterea către OSP, cu o cerere de revizuire în raport cu termenii lor de serviciu.

Amenințarea reprezentată de extremismul violent de dreapta a crescut. Atacurile teroriste din Christchurch (Noua Zeelandă), Poway (SUA), El Paso (SUA), Bærum (Norvegia) și Halle (Germania) au făcut parte dintr-un val de incidente violente la nivel mondial, a căror autori au făcut parte din comunitățile transnaționale similare din online și s-au inspirat reciproc.

Utilizarea internetului devine din ce în ce mai importantă în acest context. Acest lucru nu se mai aplică doar radicalizării și recrutării, ci și dezmembrării infracțiunilor de către oamenii legii. Această primă zi de acțiune de recomandare împotriva terorismului de dreapta și a propagandei extremiste online a avut ca scop descoperirea surselor activităților de pe internet și dezvoltarea unor abordări pentru combaterea acestora. Acțiuni comune similare vor continua să fie organizate în viitor.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă