10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialEuropenii se confruntă cu un „val de antisemitism”. Date alarmante și în...

Europenii se confruntă cu un „val de antisemitism”. Date alarmante și în România, deși sub media UE

Antisemitismul persistă în UE, afectând evreii atât online, cât și offline. Preocupările legate de siguranță și experiențele frecvente de hărțuire îi obligă pe mulți să-și ascundă identitatea evreiască, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA).

Sondajul Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale a constatat că 96% dintre respondenți s-au confruntat cu antisemitism în anul anterior sondajului, care a fost efectuat între ianuarie și iunie 2023. Un total de 84% dintre respondenți au considerat antisemitismul ca fiind un „foarte mare” sau „o problemă destul de mare” în țara lor, în timp ce mai puțin de unul din cinci (18%) au considerat că guvernele o gestionează eficient.

Deși sondajul, realizat pe 8.000 de evrei cu vârsta de peste 16 ani, a fost finalizat înainte de atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care au dus la represalii feroce asupra Gazei, agenția din Viena a colectat și date de la 12 organizații umbrelă evreiești. Unele dintre aceste organizații au raportat o creștere cu 400% a atacurilor antisemite din octombrie 2023.

„Europa este martora unui val de antisemitism, determinat parțial de conflictul din Orientul Mijlociu. Acest lucru limitează sever capacitatea poporului evreu de a trăi în siguranță și cu demnitate. Trebuie să ne bazăm pe legile și strategiile existente pentru a proteja comunitățile de toate formele de ură și intoleranță, atât online, cât și offline. Într-o societate din ce în ce mai polarizată, trebuie urgent să răspândim mesajul toleranței și să asigurăm respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor”,

a declarat Sirpa Rautio, directorul FRA

Sondajul a fost al treilea de acest fel realizat de agenție din 2013 și a găsit doar semne marginale de progres în unele domenii.

Conform datelor analizate,  patru din cinci persoane (80%) au spus agenției că antisemitismul a crescut în ultimii cinci ani în țara lor, în timp ce 64% dintre respondenții care s-au confruntat cu antisemitismul au spus că l-au experimentat „tot timpul”. Mai mult de nouă din 10 au descris antisemitismul pe internet și pe rețelele sociale drept o problemă „foarte mare”. Șase din 10 persoane au spus că sunt îngrijorați de siguranța familiei lor, în timp ce un număr similar (62%) au precizat că sentimentul de siguranță a fost afectat de conflictul arabo-israelian.

Respondenții sondajului au precizat în proporție de 76% că își ascund identitatea evreiască cel puțin ocazional și 34% evită evenimentele sau site-urile evreiești pentru că nu se simt în siguranță. Ca reacție la antisemitismul online, 24% evită să posteze conținut care i-ar identifica ca evrei, 23% spun că și-au limitat participarea la discuțiile online, iar 16% și-au redus utilizarea anumitor platforme, site-uri web sau servicii.

Sondajul a fost desfășurat în 13 țări din UE, unde trăiește 96% din populația evreiască a UE, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, România, Spania și Suedia. Aproape 8.000 de evrei cu vârsta de 16 ani sau peste au participat la sondajul online din ianuarie până în iunie 2023.

În Franța, care găzduiește cea mai mare populație evreiască din Europa, comunitățile evreiești au raportat că s-au simțit sfâșiate înainte de cel de-al doilea tur de scrutin de duminică.

În prima lună după atacurile din 7 octombrie, actele antisemite „au explodat” în Franța, a declarat anul trecut ministrul de interne, Gérard Darmanin, raportând 1.000 de astfel de incidente.

Începând cu 7 octombrie, Germania a cunoscut și ea o creștere a violenței anti-evreiești, comisarul antisemitism al țării avertizând că riscă să transporte țara „înapoi la cele mai îngrozitoare vremuri”.

Agenția UE îndeamnă guvernele să finanțeze nevoile de securitate și protecție ale comunităților evreiești, inclusiv școli, sinagogi și centre comunitare. De asemenea, solicită utilizarea pe deplin a legislației UE care reglementează internetul, Digital Services Act, pentru a elimina conținutul antisemit online, precum și intensificarea eforturilor de urmărire penală a infracțiunilor motivate de ură antisemită.

UE și unele dintre statele sale membre au pus în aplicare măsuri și planuri de acțiune pentru a combate antisemitismul. Țările UE trebuie să se bazeze pe aceste eforturi pentru a se asigura că evreii își pot trăi viața cu demnitate, fără ură și frică. Acest lucru este deosebit de important, având în vedere impactul pe care conflictul în curs din Orientul Mijlociu l-a avut asupra comunităților evreiești din Europa, a transmis agenția.

Deși sub media UE, 89% dintre evreii din România s-au confruntat cu antisemitism în viața de zi cu zi

Populația evreiască estimată din țara noastră este de 12.950, iar dintre aceștia 325 de persoane au participat la studiu. Potrivit sondajului, respondenții în proporție de 89% s-au confruntat cu antisemitism în viața de zi cu zi în ultimul an. Deși procentul este îngrijorător, acesta ne plasează sub media țărilor incluse în sondaj, care este de 96%.

60% dintre respondenții evrei din România consideră că antisemitismul este o mare problemă în viețile lor, în timp de media sondajului este de 84%.

Datele arată că 51% dintre respondenții evrei din România consideră că antisemitismul a crescut în ultimii 5 ani, comparativ cu media sondajului de 80%.

Sondajul a mai arătat că 40% dintre evreii din România s-au confruntat cu antisemitism online în mod constant în ultimul an, comparativ cu media sondajului de 61%. O proporție de 45% se confruntă cu antisemitism online pe Facebook, 17% în știri online, 3% pe Instagram și 3% pe X.

De asemenea, 52% evită să poarte simboluri evreiești în public cel puțin ocazional, din motive legate de siguranță.

Deși 70% dintre respondenți au fost deschiși la locul de muncă în privința identității lor evreiești, cea mai mare rată dintre țările chestionate, media sondajului fiind de 57%. 11% s-au simțit discriminați în ultimul an din acest motiv, o valoare mai scăzută decât media sondajului de 20%.

În ceea ce privește satisfacția față de guvern, 32% din România s-au gândit să emigreze în ultimii 5 ani din motive legate de etnia lor evreiască, în timp ce media sondajului este de 45%. Totodată, 36% dintre evreii respondenți din țara noastră consideră că guvernul combate antisemitismul în mod eficient. În timp ce media sondajului este de 18%.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...
Ultima oră
Pe aceeași temă