31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalErdogan anunță că Turcia va lansa noi operațiuni militare la granițele de...

Erdogan anunță că Turcia va lansa noi operațiuni militare la granițele de sud

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că Turcia va lansa în scurt timp noi operațiuni militare la granițele de sud pentru a crea zone de siguranţă pe o lăţime de 30 de kilometri, în scopul combaterii ameninţării teroriste din respectivele regiuni, relatează Reuters.

Operaţiunile vor fi lansate imediat ce forţele militare, de informaţii şi de securitate vor încheia pregătirile în acest scop, a menţionat Erdogan, fără a da alte detalii.

Preşedintele turc a mai afirmat că premierul grec Kyriakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l că a încercat să blocheze vânzarea de avioane F16 Turciei, conform agerpres.ro.

„Am convenit să nu includem ţări terţe în disputa noastră cu el. În pofida acestui fapt, săptămâna trecută el a fost în vizită în SUA şi a vorbit în Congres, avertizându-l să nu ne dea avioane F16”, a declarat Erdogan într-o conferinţă de presă, după reuniunea de cabinet săptămânală.

Erdogan afirmă că Turcia va lansa operațiuni militare la granițele de sud, pe fondul unor relații tensionate cu Grecia

Premierul grec „nu mai există pentru mine. Nu voi accepta niciodată să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul alături de politicieni onorabili”, a subliniat preşedintele turc.

De ce Turcia luptă în Siria

Este incredibil cum operațiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei este reinventată în mass-media americane drept un atac asupra kurzilor, slăbind lupta împotriva rămășițelor Daesh (sau așa-numitul Stat Islamic) și ca fiind dăunătoare credibilității Americii și aliaților săi. Sunt obligat să vin cu niște clarificări, deoarece alianța NATO pe care Turcia o are cu Statele Unite de 67 de ani nu este temporară, tactică și nici tranzacțională.

Turcia a lansat operațiunea pentru a-și asigura securitatea națională, prin eliminarea pericolului generat de teroriști de-a lungul zonelor sale de frontieră. Această operațiune va elibera sirienii care locuiesc acolo de sub tirania organizațiilor teroriste și va elimina amenințarea la adresa integrității teritoriale și unității politice a Siriei. Aceste două evoluții ar facilita revenirea sigură și voluntară a sirienilor strămutați.

Turcia nu a acceptat niciodată un coridor condus de un grup terorist la granița sa. Am propus în mod repetat crearea unei zone de siguranță, inclusiv la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Am cerut Statelor Unite să nu mai ofere sprijin material teroriștilor.

Însă birocrația americană din domeniul securității nu s-a putut detașa de grupul  cunoscut pe scurt ca P.Y.D./Y.P.G. Aceasta în ciuda faptului că oficialii americani, inclusiv un secretar al apărării, au recunoscut că PYD/YPG, care constituie nucleul Forțelor Democrate Siriene, sunt inseparabile de Partidul Muncitorilor din Kurdistan sau PKK, din Turcia, care este recunoscut ca o organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO deopotrivă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

OMS: “Peste 900 de cazuri de hepatită acută au fost raportate la copii”

Treizeci și trei de țări au raportat până în prezent 920 de cazuri de hepatită acută severă la copii, cu 270 de cazuri în...

Khaby Lame devine cea mai urmărită vedetă TikTok din lume, cu 142 de milioane de fani

Comediantul Khaby Lame a devenit oficial cea mai urmărită vedetă TikTok de pe planetă. Lame, în vârstă de 22 de ani, a ajuns joi seară...

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...
Ultima oră
Pe aceeași temă