14.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Audieri de 8 ore pentru Eduard Hellvig: 337 de protocoale, încă active

UPDATE 20:14 – „Am spus tot ce voiau să se ştie despre ele şi domnul Manda o să vă dea toate detaliile. Am speranţa că am fost extrem de coerent şi concis, astfel ca parlamentarii să fi înţeles ce le-am comunicat”, a declarat Eduard Hellvig, despre protocoale, la ieşire.

Întrebat dacă a discutat şi despre protestele din 10 august, acesta a răspuns: „Am comunicat şi despre proteste, evident”.

Eduard Hellvig a fost audiat timp de opt ore în comisia de control SRI.

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de Control al SRI, a declarat joi, în urma audierii directorului SRI Eduard Hellvig, că Serviciul are protocoale încheiate din 1990, iar dintr-un total de 565 de protocoale sau acorduri, astăzi mai sunt active 337 de protocoale.

„Opt subiecte am discutat. Unul dintre ele a fost legat de protocoalele de colaborare dintre SRI şi instituţiile din România. Sunt semnat protocoale din anul 1990. În total au fost 565 de astfel de acte sau acorduri. Dintre aceste, 432 protocoale, restul acorduri şi documente. 337 sunt active, 194 denunţate şi 94 abrogate ca urmare a schimbării legislaţiei. Discuţia a fost ca toate aceste protocoale să ne parvină la Comisie şi angajamentul a fost ca in maximum o săptămână să ne parvină la Comisie”, a declarat Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI.

Acesta a precizat că 18 documente au fost încheiate între SRI şi instituţii din justiţie, fie parchete, DNA, PNA sau CSM.

„Două documente cu caracter secret în vigoare, cele legate de ameninţările de terorism. În opinia noastră credem că cele două sunt deja la comisie”, a mai spus Manda.

Potrivit surselor citate, la ora transmiterii ştirii pe Mediafax, Eduard Hellvig este chestionat, în comisia parlamentară, cu privire la protocoalele secrete încheiate între SRI şi instituţiile din sistemul judiciar.

„Voi răspunde (în comisie – n.r.) la toate întrebările în temele existente”, a spus directorul SRI la intrarea la audieri, la ora 11.00.

Hellvig a adăugat că este „convins că va fi o zi lungă”, precizând că e pregătit să răspundă tuturor întrebărilor.

Anterior, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, anunţa că subiectele abordate vor fi: protocoalele secrete, efectele pestei porcine, protestele din 10 august şi bugetul SRI.

Pe 24 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, o anchetă a Comisiei de Supraveghere a SRI, pentru „eventualele fapte ilegale săvîrşite de SRI”, după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a făcut public un protocol secret al SRI şi PG.

Ultima oră
Pe aceeași temă