5.4 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021

E oficial. Asiguratorii vor scumpirea RCA, așa cum a anunțat România Liberă

Șapte din cei opt asigurători care au dat în judecată Guvernul, anul trecut, pentru anularea Hotărârii Guvernului Cioloș din 2016 care a plafonat tarifele RCA pentru o perioadă de șase luni, cer separat în instanță obligarea Executivului la plata unor pierderi cumulate de peste 56,2 milioane lei, arată datele din acest dosar consultate de HotNews.ro

Cele 7 cereri de chemare în judecare și sumele pe care asigurătorii le cer de la Guvern:

1. Asirom VIG solicită plata sumei de: 22.500.000 lei
2. Allianz-Țiriac Asigurări solicită plata sumei de: 11.721.036 lei
3. Groupama Asigurări solicită plata sumei de: 10.245.450 lei
4. Generali Asigurări solicită plata sumei de: 10.000.000 lei
5. Omniasig VIG solicită plata sumei de: 9.944.463 lei
6. Uniqa Asigurări solicită plata sumei de: 1.288.915 lei
7. Grawe România solicită plata sumei de: 533.342,10 lei

Ca și în dosarul inițial, în care acești șapte asigurători împreună cu Euroins solicită anularea Hotărârii de Guvern 826/2016 care stabilit tarife maxime la RCA pentru o perioadă de 6 luni, casa de avocatură care reprezintă firmele de asigurare este SCA Zamfirescu Racoți & Partners, prin avocați Călin Zamfirescu și Cosmin Vasile, conform dosarului consultat joi, 9 august 2018, de HotNews.ro.

După cum anunțat și România Liberă, investigația realizată de HotNews.ro arată că asiguratorii își doresc, într-adevăr, creșterea prețului polițelor RCA.

Din momentul în care noua lege privind RCA, intrată în vigoare în iulie 2017, a fost implementată, asigurătorii – care și-au văzut profiturile amenințate – au demarat o amplă acțiune de lobby la Bruxelles, reușind, în cele din urmă, să pună cu botul pe labe Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe 23 iulie a.c., Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE a transmis ASF o scrisoare în care anunța etapa premergătoare deschiderii procedurii de infringement privind modalitatea de transpunere în legislaţia naţională a unor dispoziţii conţinute în Directiva Solvabilitate II şi în Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergenţa legislaţiei naţionale cu directivele europene în materie.

După numai două zile, ASF a anunțat că a creat un grup de lucru extins care va analiza efectele noii legislaţii cu privire la asigurarea RCA şi va identifica soluţii de îmbunătăţire a acesteia. Mai direct spus, normele vizate de infringement vor fi măcelărite.

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă