25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalDupă Kazahstan, o altă fostă republică sovietică asiatică are parte de un...

După Kazahstan, o altă fostă republică sovietică asiatică are parte de un protest public

După ce anul 2022 a debutat cu un protest violent extins în Kazahstan, o altă fostă republică sovietică are parte acum de un protest public de amploare.

Un protest public rar a avut loc în republica autonomă Karakalpakstan din Uzbekistan, în legătură cu o reformă constituţională planificată care ar schimba statutul acesteia, au anunţat sâmbătă autorităţile uzbece.

Mii de locuitorii din regiunea Karakalpakstan, care este parte a Uzbekistanului, au organizat proteste împotriva unor modificări ale Constituției ce ar putea interzice regiunii să se separe de Uzbekistan. Potrivit presei locale, forțele de securitate au reținut zeci de protestatari.

De asemenea, poliția a prins și reținut jurnaliști și bloggeri care relatează despre proteste. Între timp, autoritățile din Karakalpakstan au desfășurat forțe suplimentare ale Gărzii Naționale.

Anterior, președintele uzbec a propus organizarea unui referendum național privind modificările constituționale. La sfârșitul lunii mai, parlamentul a înființat o comisie constituțională pentru a redacta amendamente.

O fostă republică sovietică, Uzbekistan, are parte de un protest public de amploare legat de modificarea Constituției

La sfârșitul lunii iunie, proiectul de lege de modificare a Constituției a fost depus la Camera Deputaților, ulterior aprobat în primă lectură și publicat pentru dezbatere publică, potrivit agora.md.

Potrivit deciziei Parlamentului, proiectul va fi discutat public până la 4 iulie, după care va fi supus unui referendum. Proiectul de lege prevede peste 200 de modificări la 64 de articole din Constituție.

Printre acestea se numără prevederi care extind mandatul președintelui de la cinci la șapte ani. Constituția actuală, adoptată în 1992, are 128 de articole. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Minivacanța de Sf. Maria a dublat numărul rezervărilor pentru sejururi în România

Hotelierii și operatorii din industria turismului se pregătesc pentru cele mai aglomerate zile din această vară, vârful de sezon estival, în contextul în care...

Datoria guvernamentală a ajuns la 50% din PIB în luna mai

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 miliarde de lei, în luna precedentă,...

Şoferii bucureşteni riscă amenzi şi blocarea autovehiculelor, din 15 august

Conducătorii auto riscă sancţiuni de 200 lei pe zi şi blocarea autovehiculelor, începând de luni, 15 august, dacă folosesc parcările gestionate de Primăria Capitalei...
Ultima oră
Pe aceeași temă