24 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiDSVSA a iniţiat procedurile pentru stingerea focarelor de pestă porcină din Covasna

DSVSA a iniţiat procedurile pentru stingerea focarelor de pestă porcină din Covasna

„Conform procedurilor din Manualul operaţional privind pesta porcină africană, DSVSA Covasna a demarat acţiunile necesare stingerii bolii în cele două focare apărute în februarie 2019 din municipiul Sfântu Gheorghe-zona Őrkő, respectiv comuna Valea Crişului. (…) Este în curs de finalizare catagrafia şi inspecţia gospodăriilor cu porcine din Ghidfalău, Ozun, Ilieni, Araci, Bodoc, Chilieni, Coşeni, respectiv supravegherea clinică a efectivelor de porci şi recoltarea probelor de sânge pentru analize de laborator din zona de 3 km în jurul focarelor, adică în localităţile Sfântu Gheorghe, Valea Crişului, Calnic. După obţinerea rezultatelor de laborator, analiza şi centralizarea tuturor măsurilor amintite se poate declara stingerea focarelor. Prognozăm finalizarea acestei măsuri până la finele primei decade ale lunii aprilie”, a precizat directorul executiv al instituţiei, dr. Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat de presă remis de Agerpres.

Potrivit acestuia, 42 de proprietari de porci din zona Őrkő au primit sumele stabilite pentru despăgubire în urma uciderii preventive a celor 127 de animale deţinute, în valoare totală de 53.500 lei, iar dosarul pentru acordarea despăgubirilor în cazul focarului de pestă porcină africană din comuna Valea Crişului este în curs de finalizare.

Siko Barabasi Sandor a mai precizat că după apariţia celor două focare de pestă porcină africană în judeţul Covasna au fost efectuate 238 de controale şi aplicate 11 amenzi contravenţionale în valoare totală de 28.840 lei, pentru nerespectarea legislaţiei sanitar veterinare privind prevenirea şi extinderea bolii.

De asemenea, la cele şapte ferme de porcine de pe raza judeţului au fost efectuate 11 controale privind respectarea normelor de biosecuritate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă