Președintele ales Donald Trump a anunțat că vrea să pună capăt practicii schimbării orei în Statele Unite, argumentând că măsura ar economisi bani, transmite Sky News.
Într-o postare pe rețeaua sa socială, Truth Social, Trump a declarat că va încerca să elimine ora de vară (DST), o practică care presupune ajustarea ceasurilor cu o oră înainte în martie și înapoi în noiembrie pentru a maximiza lumina naturală pe timpul verii.
„Partidul Republican își va concentra eforturile pentru a elimina ora de vară, care are o susținere redusă, dar puternică, însă nu ar trebui să existe!”, a scris Trump.
El a adăugat că „ora de vară este incomodă și foarte costisitoare pentru națiunea noastră”.
Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania în timpul Primului Război Mondial, ca măsură pentru economisirea cărbunelui. Regatul Unit și Statele Unite au adoptat temporar această măsură în aceeași perioadă, dar în SUA nu a fost reintrodusă decât în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din anii 1960, aproape toate statele americane au implementat ora de vară, cu excepția unor state precum Arizona și Hawaii, care nu schimbă ceasurile.
Argumente pro și contra acestei măsuri
Susținătorii orei de vară spun că aceasta aduce mai multă lumină pe timpul după-amiezii și serii, stimulând activitățile economice în lunile de iarnă.
De cealaltă parte, criticii subliniază efectele negative, precum întârzierea răsăritului, care obligă copiii să meargă la școală pe întuneric, și impactul asupra sănătății cauzat de perturbările somnului.
Sprijin pentru inițiativa lui Trump din partea a 30 de state americane
Începând din 2015, aproximativ 30 de state americane au introdus sau adoptat legislații pentru a renunța la schimbarea orei de două ori pe an, unele condiționând implementarea acestei măsuri de acorduri cu statele vecine. În martie 2022, Senatul SUA a votat în unanimitate pentru a face ora de vară permanentă, dar inițiativa a eșuat în Camera Reprezentanților din cauza lipsei unui consens politic.
Rămâne de văzut dacă administrația Trump va reuși să implementeze această schimbare, care ar avea un impact semnificativ asupra stilului de viață al americanilor.
Fostul președinte Donald Trump a refuzat să spună dacă a vorbit cu Putin de când a părăsit funcția, în 2021
Fostul președinte Donald Trump a refuzat să spună dacă a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin de când a părăsit funcția în 2021, dar a spus că, dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi fost inteligent, scrie Reuters.
„Dacă am făcut-o, este un lucru inteligent”, a fost reacția lui Donald Trump
Dacă am făcut-o, este un lucru inteligent, a spus Trump răspunzând întrebărilor unui jurnalist de la Bloomberg News.
„War”, o nouă carte a jurnalistului Bob Woodward de la Washington Post, spune că Trump a vorbit cu Putin în mai multe ocazii de când a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!